Danmark hæver støtten til palæstinensiske flygtninge

FLYGTNINGEBISTAND: Danmark løfter sit bidrag til FN's program for palæstinensiske flygtninge til 105 millioner kroner om året i perioden 2020 til 2023. "Vigtigt at fastholde indsatsen i Palæstina," mener ministeren, mens K og DF er stærkt utilfredse. 

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) løftede under et besøg på en UNRWA-skole sløret for, at Danmark hæver sit årlige bidrag til flygtningeorganisationen med 35 millioner kroner. 
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) løftede under et besøg på en UNRWA-skole sløret for, at Danmark hæver sit årlige bidrag til flygtningeorganisationen med 35 millioner kroner. Foto: Marwan Baghdadi, UNRWA
Daniel Bue Lauritzen

Den politiske situation i Israel og Palæstina er så kompleks, og det ser ikke ud til, at der er lys for enden af tunnelen i nær fremtid, så det er unødigt hypotetisk at tale om et årstal, for hvornår vi er færdige. Men jeg ser ikke som et scenarie, at vi bare kaster håndklædet i ringen og efterlader nogle stakkels mennesker til sig selv.

Rasmus Prehn (S)
Minister for udviklingssamarbejde

Verdens 5,6 millioner palæstinensiske flygtninge får fremover en større portion af den danske udviklingsbistand.

Danmark løfter fra i år sit årlige bidrag til FN’s flygtningeprogram for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) med 35 millioner kroner.

Det kunne udviklingsminister Rasmus Prehn (S) torsdag fortælle under sit besøg på en skole for palæstinensiske flygtningebørn fra Jalazone-lejren nord for Ramallah på Vestbredden.

Dokumentation

Hvad er UNRWA?

UNRWA er FN's program for palæstinensiske flygtninge og blev oprettet i 1949 umiddelbart efter oprettelsen af staten Israel. 

Organisationens kerneydelser er grunduddannelse af flygtningebørn, basale sundhedstjenester, fødevarehjælp og kontante udbetalinger til de fattigste flygtninge. 

Programmet hjælper de i alt 5,6 millioner palæstinensiske flygtninge, der befinder sig i Jordan, Libanon, Syrien, Gaza og på Vestbredden. 

I årene 2012 til 2015 var det danske bidrag til UNRWA på årligt 90 millioner kroner, men i 2016 blev beløbet skåret til 70 millioner kroner om året.

UNRWA har i en årrække haft et årligt budget på omkring 8 milliarder kroner. I 2020 forventer man behov for at få dækket udgifter på 9,3 milliarder kroner.  

I december 2019 vedtog 165 FN-lande at forlænge UNRWA's mandat indtil 2023. 

Danmark i Palæstina
Palæstina er ét af de 12 prioritetslande i udviklingssamarbejdet. 

Den danske støtte til UNRWA suppleres af Danidas landeprogram for Gaza og Vestbredden, der er på 445 millioner kroner fordelt over årene 2016 til 2020. 

Dertil kommer indirekte støtte gennem ngo'er med aktiviteter i Palæstina. 


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00