Danmark sætter udviklingsstøtte til palæstinenserne på pause

Regeringen sætter udviklingsbistanden til palæstinenserne på pause, efter den militante palæstinensiske gruppe Hamas indledte et angreb på Israel lørdag. Det oplyser udviklingsminister Dan Jørgensen.

Den militante gruppe Hamas' angreb på Israel ser ud til at være det største angreb nogensinde fra palæstinensisk side. Israel har efterfølgende erklæret krig og svaret igen med flere luftangreb på Gaza.
Den militante gruppe Hamas' angreb på Israel ser ud til at være det største angreb nogensinde fra palæstinensisk side. Israel har efterfølgende erklæret krig og svaret igen med flere luftangreb på Gaza.Foto: Yannis Behrakis/Reuters/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Danmarks udviklingsstøtte til palæstinenserne bliver i den kommende tid sat på pause.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer som følge af den militante palæstinensiske gruppe Hamas' angreb på Israel, fortæller udviklingsminister Dan Jørgensen (S).

"Efter en så alvorlig aggression og de terrorhandlinger, som Hamas har udsat Israel for, er der behov for at stoppe op, så vi kan være helt sikre på at den støtte, vi udbetaler, går til de rigtige mennesker og projekter. Derfor er denne pause i udbetalingerne nødvendig," siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

72 millioner kroner sat på pause

Danmark har afsat i alt 450 millioner kroner i bistand til palæstinenserne fra 2021 til og med 2025, og alene i 2023 var den samlede bistand fra Danmark planlagt til at være 235,5 millioner kroner.

Det var planlagt at udbetale omkring 94 millioner kroner til palæstinenserne under et bilateralt landeprogram, og her mangler der stadig at blive udbetalt 72 millioner kroner under programmet. Det er den støtte, som Danmark nu sætter på pause. Almindelig nødhjælp, som sikrer palæstinenseres basale behov, vil ikke blive stoppet.

Man vil nu gennemgå støtten for at sikre sig, at danske midler ikke bliver misbrugt og indirekte støtter terrororganisationer, som angriber Israel, lyder det i Udenrigsministeriets pressemeddelelse. Gennemgangen omfatter den nuværende støtte til en række civilorganisationer, infrastrukturprojekter, landbrugsprojekter og lignende.

EU kigger milliardbistand efter i sømmene

I EU kigger man lige nu på de mange milliarder kroner, som Unionen årligt sender til palæstinenserne. Det oplyste EU-Kommissionen i en pressemeddelelse mandag aften.

Formålet er at sikre, at ingen EU-midler "indirekte bidrager til, at terrororganisationer kan udføre angreb mod Israel", lyder det.

Der er dog ikke truffet en beslutning om at standse udbetalingerne endnu.

Danmark giver ikke selv direkte støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre, der kontrollerer Vestbredden, mens Hamas styrer Gazastriben. Derfor vil gennemgangen af danske midler ske i samarbejde med blandt andre EU, skriver DR.

Sent tirsdag eftermiddag mødes EU-landenes 27 udenrigsministre for at drøfte spørgsmålet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00