Anklager om racisme sender dansk direktør i international ngo på orlov

RACISMEANKLAGER: Katja Iversen er gået på frivillig orlov fra den internationale kvinderettighedsorganisation Women Deliver, efter at organisationen er blevet ramt af offentlige anklager om racistisk diskrimination. 

Katja Iversen, direktør i den internationale kvinderettigheds-organisation Women Deliver og årets dansker 2018, er gået på orlov efter offentlige anklager om racisme og diskrimination internt i organisationen.

Det skriver hun på Women Delivers hjemmeside.

"Jeg er rystet, hjerteknust og enormt vred på mig selv. Jeg står i spidsen for organisationen, og jeg undskylder og tager det fulde ansvar," skriver hun. 

50-årige Katja Iversen har truffet beslutningen, efter at tidligere ansatte i organisationen på sociale medier har beskrevet problemer med racisme i Women Deliver.

”Sorte tidligere ansatte har eksplicit beskrevet, hvordan de følte sig tokeniserede, misbrugt og diskriminerede i løbet af deres tid hos Women Deliver. Og efter mine drøftelser med personalet står det klart, at problemerne stadig ligger dybt,” skriver Katja Iversen selv. 

Indleder uafhængig undersøgelse
Women Deliver har nu igangsat en uafhængig undersøgelse, der skal gennemgå anklagerne. 

"Women Delivers bestyrelse er opmærksom på og dybt bekymret over indholdet af de vidnesbyrd, der deles af tidligere og nuværende medarbejdere i organisationen," lyder det i en udtalelse fra bestyrelsen. 

Katja Iversen vil være på orlov på endnu ubestemt tid, indtil Women Delivers bestyrelse har modtaget resultaterne af undersøgelsen og overvejet konsekvenserne af dem.

Hun skriver i sin udtalelse, at hun selv har tilbudt bestyrelsen at gå på orlov, og at hun vil samarbejde "fuldt ud" med den endnu ikke indledte undersøgelse. 

Women Deliver blev på finansloven for 2020 givet tilsagn om et støttebeløb fra Danmark på 40 millioner kroner i perioden 2020 til 2023.

I 2016 holdt Women Deliver sin årlige konference med fokus på piger og kvinders rettigheder i København, hvor kronprinsesse Mary var protektor og åbnede mødet. 

"Verbalt overfaldet" 
En af de tidligere ansatte i Women Deliver, der har ytret sig, er Brittany Tatum, der ifølge sin Linkedin-profil arbejdede for organisationen mellem 2015 og 2017.

Hun har skrevet på Twitter, at hun er blevet ”verbalt overfaldet” af Iversen.

Ligeledes beskriver den tidligere ansatte Lauren Rankin på Twitter et "toksisk" og racistisk miljø i organisationen, hvilket angiveligt har forhindret ansættelser af sorte kvinder. 

 

Forrige artikel Ny FN-rapport: Antallet af flygtninge og fordrevne slår igen rekord Ny FN-rapport: Antallet af flygtninge og fordrevne slår igen rekord Næste artikel Dansk ambassadør lander topjob i FN Dansk ambassadør lander topjob i FN