DBU vil eksportere foreningsliv til Kina

EKSPORTSPORT: I et nyt samarbejde med det kinesiske fodboldforbund vil DBU promovere dansk foreningsliv og fodboldkultur i Kina. Kineserne skal til gengæld lære os mere om kvindefodbold.

Danmark skal lære Kina om foreningsliv, mens vi til gengæld skal lære mere om at organisere kvindefodbold. 
Danmark skal lære Kina om foreningsliv, mens vi til gengæld skal lære mere om at organisere kvindefodbold. Foto: Geoff Robins/Scanpix
Edris Qasimi

Den danske eksport til Kina er i stigning, og det er ikke kun maskiner og landbrugsvarer, der ryger østpå. Nu skal den danske foreningskultur også eksporteres.

Kina vil gerne have flere frivillige idrætsklubber og fodboldforeninger, og det er Dansk Boldspil-Union leveringsdygtig i. Derfor har DBU indgået samarbejde med det kinesiske fodboldforbund.

Derigennem håber DBU at kunne påvirke det kinesiske syn på demokrati og menneskerettigheder.

“De nordiske lande anses generelt for at være blandt foregangslandene, når det handler om demokrati og menneskerettigheder. Jeg oplever, at der bliver lyttet, når vi rejser rundt i verden og taler om disse emner. Den position vil vi gerne udnytte for at italesætte de værdier,” siger Jesper Møller, formand for DBU.

Gode tanker kan ramme muren
Samarbejdet udspringer af formandsopgøret i FIFA sidste år, hvor DBU blev opmærksomme på, at de 211 medlemslande ikke deler samme holdninger om åbenhed, demokrati og antikorruption.

Sammen med Amnesty International besluttede de skandinaviske lande efterfølgende at skabe mere dialog om demokrati og good governance og sætte gang i nye samarbejder med de andre FIFA-lande.

Men lige netop emner som menneskerettigheder og demokrati er tabuområder i det officielle Kina, siger Kina-forsker på Aarhus Universitet Mette Thunø.

“Man må ikke forvente, at der nu bliver åbnet op for et blomstrende civilsamfund i Kina. Regimet har generelt en angst for, at befolkningen organiserer sig, uanset hvad formålet skulle være,” siger Mette Thunø

Hun tilføjer, at alt, hvad DBU kommer til at foretage sig i Kina, vil blive overvåget og styret fra regeringen, og at det er naivt at tro, at den danske foreningsmodel nu bliver kopieret i Kina.

DBU nærer da heller ingen illusioner om at kunne starte en demokratisk revolution i Kina, fortæller Jesper Møller.

“Vi kan jo ikke diktere kineserne, hvad de skal gøre, men vi kan benytte samarbejdet til at skabe en dialog om de værdier, som vi tror på i Danmark, når vi for eksempel er sammen til møder eller konferencer. Men først og fremmest skal vi fokusere på at spille fodbold og lære af hinandens metoder,” siger han.

Jesper Møller forventer også, at der vil blive tale om gensidig udveksling af viden og erfaringer. Blandt andet håber han, at Danmark kan lære af den kinesiske succes med organisering og talentudvikling i kvindefodbold.

“De asiatiske lande er særdeles dygtige i kvindefodbold. Vi har netop været på en turneringstur med kvindelandsholdet i Kina, hvor vi var meget inspirerede af at se, hvordan man organiserer fodbold for en milliard mennesker,” siger Jesper Møller.

Dansk hygge møder kinesisk disciplin
Hvordan projektet skal forløbe i praksis, skal embedsmænd fra DBU og det kinesiske fodboldforbund nu finde ud af. Den Danske ambassade i Beijing vil stå for det praktiske arbejde.

Og det bliver ikke en helt let opgave, mener Laura Dombersnowsky. Hun er Kina-korrespondent på dagbladet information og bosiddende i Kina.

Den danske foreningsmodel er først og fremmest baseret på frivillige kræfter, og at forældrene tager aktiv del i arbejdet. Det kan ikke mindst lade sig gøre, fordi arbejdsvilkårene i Danmark er mere gunstige end i Kina.

“Den store udfordring vil være det enorme tidspres, børn og voksne oplever i Kina. Den danske foreningsmodel er jo baseret på frivillighed, og når børn har så lange skoletider, og forældre arbejder langt flere timer, end man gør i Danmark, bliver det svært at forestille sig samme model blive etableret i Kina,” siger Laura Dombersnowsky.

En anden barriere kan være selve synet på fritidsaktiviteter. Hvor man i Danmark kan se fodbold som en leg, stiller kineserne høje krav og forventer konkrete resultater, når børn deltager i fritidsaktiviteter, forklarer Laura Dombernowsky.

“De kinesiske forældre bruger meget energi på at deres børn bliver for eksempel dygtige til at spille klaver, tegne eller dyrke en sport. Men så skal de også udmærke sig og blive rigtig dygtige inden for deres felt. Det der med at gøre noget bare for sjov, fordi man synes, det er hyggeligt, accepterer man ikke i Kina,” siger hun.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00