Den falske forbindelse mellem adoption og udvikling

Stoppet for adoption af børn fra udlandet har længe været knyttet til forestillingen om at gøre godt. Altinget har spurgt de udviklingsfaglige, hvordan man i dag vil løse de strukturelle problemer, der danner grundlag for adoption. Hvilken rolle vil adoption spille i den ligning – hvis overhovedet nogen? 

Et spædbarn findes efterladt i en kurv på trappen til et børnehjem. Lagt der af en forælder, der af økonomiske eller kulturelle årsager har set sig nødsaget til at give barnet bort. Fordi en opvækst i et økonomisk trygt hjem med forældre, der mere end noget andet ønsker sig et barn, er den bedste løsning for alle. Sådan lyder den klassiske adoptionsfortælling, som siden er kommet i modvind. Her ses børn på et børnehjem i Shenyang i det nordøstlige Kina i 2007. 
Et spædbarn findes efterladt i en kurv på trappen til et børnehjem. Lagt der af en forælder, der af økonomiske eller kulturelle årsager har set sig nødsaget til at give barnet bort. Fordi en opvækst i et økonomisk trygt hjem med forældre, der mere end noget andet ønsker sig et barn, er den bedste løsning for alle. Sådan lyder den klassiske adoptionsfortælling, som siden er kommet i modvind. Her ses børn på et børnehjem i Shenyang i det nordøstlige Kina i 2007. Foto: AP/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Onsdag havde Socialudvalget indkaldt til høring om transnationale adoptioner og behovet for en uvildig undersøgelse af Danmarks praksis. Siden 1950erne og frem til nu har borgere i Danmark adopteret børn fra 69 forskellige lande. 

"Det handler om retten til ens egen fortid, nutid og fremtid," indledte udvalgsformand Victoria Velasquéz (EL) mødet, som sluttede med en opfordring til en uvildig juridisk undersøgelse af lovligheden i de mange adoptioner. 

Men bag den typiske, individuelle adoptionsfortælling ligger også et strukturelt paradoks. Nemlig forestillingen om, at adoption er med til at løse problemer i udviklingslande. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00