Debat

DI: Verdensmålene gavner CSR

DEBAT: De nye Verdensmål er et vigtigt værktøj til at engagere virksomhederne som generator for en positiv samfundsudvikling. Det skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.

Virksomhederne spiller en vigtig rolle, hvis verden skal nå målene. Samtidig har erhvervslivet også en egen interesse i, at Verdensmålene bliver til virkelighed. Det skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.
Virksomhederne spiller en vigtig rolle, hvis verden skal nå målene. Samtidig har erhvervslivet også en egen interesse i, at Verdensmålene bliver til virkelighed. Det skriver Marie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Gad
Chefkonsulent, Dansk Industri

Har du nogensinde tænkt over, at de faktorer, der fastholder mennesker og samfund i fattigdom, er præcis de samme faktorer, der lægger bånd på erhvervslivets globale muligheder? Dårlig uddannelse og sundhed, korruption, fraværet af infrastruktur, institutioner og gode lovmæssige rammer. De samme udfordringer er godt beskrevet i de nye Verdensmål.

I DI oplever vi, at et stigende antal virksomheder viser interesse for at arbejde konkret med Verdensmålene. De kan se sig selv i dem. De kan se, at de kan levere løsninger, der kan være med til at gøre Verdensmålene til virkelighed. Og de kan se, at de kan gøre det gennem deres kerneforretning.

Samtidig kan Verdensmålene være et godt værktøj til at håndtere risici, forudse forbrugernes efterspørgsel, sikre adgang til ressourcer, differentiere sig fra konkurrenter og styrke virksomhedens forsyningskæder.

 I DI oplever vi, at et stigende antal virksomheder viser interesse for at arbejde konkret med Verdensmålene.

Marie Gad
Chefkonsulent, Dansk Industri

Danida som aktiv medspiller
Det er derfor, vi ser de nye Verdensmål som et vigtigt værktøj til at engagere virksomhederne som generator for en positiv samfundsudvikling. Virksomhederne – små som store – er motorer for økonomisk vækst og jobskabelse, og de er en kilde til teknologi og innovation.

Virksomhederne spiller en vigtig rolle, hvis verden skal nå målene. Samtidig har erhvervslivet også en egen interesse i, at Verdensmålene bliver til virkelighed.

Først og fremmest er det svært at drive en succesfuld forretning med vækst i et samfund, der ikke fungerer. Der er brug for ordentlige love, gode institutioner til at formulere og implementere dem og en infrastruktur, der gør det muligt at komme fra A til B.

Det er her, udviklingsbistanden kommer ind i billedet. Danida kan spille en aktiv rolle i at få flere virksomheder til at udvikle nye teknologier og forretningsmodeller, der kan imødekomme behov, skærpe effektivitet, skabe gode arbejdspladser og sikre bredere adgang til mange forskellige slags løsninger.

Danida skal sammen med lokale partnere arbejde for at skabe bedre rammevilkår for bæredygtig forretning. Det kræver et øget fokus på at sikre gennemsigtighed, retfærdighed, lovgivning og gode institutioner. Øget fokus på bekæmpelse af korruption er et af de tiltag, der jævnligt efterspørges fra vores medlemmer.

Kald det, hvad du vil
Vi har for nylig fået et første glimt af den kommende udviklingspolitiske strategi. Der står:

De 17 verdensmål sætter tilsammen en ambition for bæredygtig, global udvikling frem mod år 2030. Verdensmålene udtrykker på flere måder interesser og værdier, som Danmark står for, og arbejder aktivt for i omverdenen. Verdensmålene vil udgøre rammen og de nye pejlemærker for Danmarks udviklingssamarbejde. Med afsæt i danske styrkepositioner kan vi i udviklingssamarbejdet prioritere verdensmål, hvor netop Danmark kan gøre en forskel for de udfordringer og muligheder, som vores samarbejdslande, regioner og partnere står med.

Hvis virksomhederne og Danida arbejder sammen, kan vi levere et vigtigt dansk bidrag til, at Verdensmålene bliver en succes.

Kald det CSR, eller kald det bare fornuftig forretning – ja, kald det, hvad du vil. Der er i hvert fald udsigt til, at mange virksomheder ønsker at få en positiv indflydelse på det samfund, der omgiver dem. Gennem udviklingsbistanden og andre indsatser kan vi skabe grobund for, at endnu flere virksomheder får lyst til at drive en forretning, der gør en positiv forskel for nogle af de samfund og mennesker, der har allermest behov for det.

Dokumentation

Fra 4. maj og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på hvilken rolle CSR skal spille i dansk udviklingspolitik og for danske virksomheders engagement i udviklingslande.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00