DI vil begrænse fonds-midler til nødhjælp til Ukraine og hjælpe virksomhederne i stedet

Den massive humanitære støtte til Ukraine har ødelagt markedet i Ukraine, lyder det fra Dansk Industri og deres ukrainske søsterorganisation. De efterlyser en omfordeling af støtten i den danske Ukrainefond til større gavn for virksomheder og jobskabelse.

Når store mængder nødhjælp kommer udefra og føres ind i landet, kan det medvirke til at ødelægge det lokale marked, mener DIs Ukraine ekspert. 
Når store mængder nødhjælp kommer udefra og føres ind i landet, kan det medvirke til at ødelægge det lokale marked, mener DIs Ukraine ekspert. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

To år efter starten på krigen i Ukraine og i halen på de historisk store internationale bidrag til nødhjælp og genopbygning af landet, advarer industriorganisationer nu om, at den internationale støtte har udhulet Ukraines eget erhvervsliv og kan skabe problemer på længere sigt.  

Derfor bør støtten, blandt andet den civile del af bevillingerne i Ukrainefonden, omfordeles, så man i stedet styrker erhvervslivet. Det budskab kommer fra DI og fra deres ukrainske søsterorganisation, som Altinget har talt med i anledning af to-års-dagen for Ruslands angreb på Ukraine.

”Det er en ret anseelig mængde penge, der er allokeret til Ukraine, og en meget væsentlig del er nødhjælp, mens kun omkring to procent er gået til virksomhedsrettede initiativer. Det har også givet rigtig god mening i den periode, der er gået, men når det kommer til virksomhedsdelen, så synes vi i DI, der er behov for at kigge anderledes på det fremadrettet.

Man glemmer, at der er et Ukraine, som er i krig og et Ukraine, der går på arbejde

Peter V Helk
Seniorchefkonsulent, DI

0:000:00