Debat

Direktør: Vi spænder ben for danske grønne løsninger til udviklingslande

DEBAT: Ny analyse af det danske investeringslandskab afslører et alvorligt hul i kapital til nye grønne, bæredygtige løsninger til udviklingslande. Vi risikerer at gå glip af bæredygtig vækst og arbejdspladser, skriver Jacob Ravn.

Danmark kan bidrage med vigtige bæredygtige løsninger i udviklingslande, men det kræver finansiering, skriver Jacob Ravn. 
Danmark kan bidrage med vigtige bæredygtige løsninger i udviklingslande, men det kræver finansiering, skriver Jacob Ravn. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Ravn
Direktør, Access2Innovation

En ny analyse, der er lavet af Access2Innovation i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, WWF Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors, afslører et alvorligt hul i adgangen til finansiering for nye danske bæredygtige løsninger.

Jacob Ravn
Administrerende direktør, Access2Innovation

Med vores store viden og avancerede teknologi kan dansk erhvervsliv sammen med universiteter og ngo'er skabe fantastiske bæredygtige produkter.

Det er for eksempel C. F. Nielsens biobriketter, der er skabt af landbrugsaffald. Det er biofuel fra Mash Energy, skabt af skaller fra cashewnødder. Og det er prisbelønnede Solarsack, som ved hjælp af UV-stråler fra solen på kort ti skaber flodvand om til drikkevand.

Tre gode eksempler på dansk højteknologi, som skaber arbejdspladser og vækst både herhjemme og i Afrika og samtidig mindsker CO2-udledning og skovfældning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Støtten mangler i de første år
En ny analyse, der er lavet af Access2Innovation i samarbejde med Dansk Industri, Dansk Erhverv, WWF Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors, afslører et alvorligt hul i adgangen til finansiering for nye danske bæredygtige løsninger, der kan understøtte efterspørgsel fra udviklingslandene.

Der, hvor støtten mangler, er i de svære første innovative år. Det er her, at virksomhederne udvikler ny teknologi, får hjælp fra forskere og i samarbejde med slutbrugere udvikler løsninger til et potentielt marked på 60 milliarder dollar. Men de nuværende tidlige støtteordninger kan ikke støtte de aktiviteter.

Det er en paradoksal situation. For til trods for politiske verdensmålsambitioner mangler afsættet for, at investorer fra Keystones, Coops crowdfundingplatform og IFU kan investere i danske virksomheder, der i samarbejde med ngo'er og forskere kan levere efterspurgte klimaløsninger.

Heldigvis vil det ikke koste meget at rette grundlæggende op på det eksisterende system. Men det kræver en politisk investering, vilje og tæt dialog med erhvervsliv, investorer, ngo'er og forskningsinstitutioner at bygge bro og etablere det finansielle grundlag.

Læs også

Grøn supermagt
"Danmark skal igen være en grøn supermagt," var det ambitiøse argument, da regeringen og støttepartierne før jul afsatte 25 milliarder kroner som underskudsgarantier til den blandt andet IFU og EKF.

Det er godt, at investeringer til storskal initiativer støttes. Men får vi ikke understøttet de nye spirende ideer og forretningskoncepter, kan det i værste fald betyde, at regeringen og forligskredsen ender med at brænde inde med de midler, der er afsat til de bæredygtige løsninger.

De danske virksomheder udvikler allerede nu løsninger på livet løs, alene eller i partnerskaber med ngo'er og universiteter. Men de har brug for den platform, der kan sikre dem adgang til finansiering, målrettet sparring og netværk med danske og internationale samarbejdspartnere – med andre ord smart money.

Det viser analysen, forskning og erfaringerne fra de over 70 partnerskaber, som Access2innovation har understøttet ved at tilbyde netværk, finansiering og ekspertise i innovation og forretningsudvikling i Danmark og Afrika.

Tidlig finansiering gearer investeringer
Samtidig har vi vist, at for hver offentlige krone investeret i den tidlige udvikling, har virksomhederne og investorerne bidraget med fire kroner.

Det har skabt nye produkter, arbejdspladser og vækst. Det har vist, at en tidlig offentlig finansiering kan geare private bæredygtige investeringer.

Derfor opfordrer vi til, at regering og støttepartier bruger vores erfaringer som skabelon for at sikre en stabil investeringsfødekæde for bæredygtige danske løsninger til de globale vækstmarkeder.

Det vil sikre, at virksomhederne understøttes med ikke blot finansiering, mens også med efterspurgt ekspertise og netværk til at realisere mulighederne i samarbejde med slutbrugere og producenter i syd.

I samarbejde kan vi både understøtte bæredygtig vækst, jobskabelse herhjemme og i udviklingslandene. Men det kræver politisk fokus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Ravn

Direktør, access2innovation
cand.mag. i offentlig administration (Aalborg Uni. 2002), ph.d. (Aalborg Uni. 2012)

0:000:00