Debat

Enhedslisten: Udviklingspolitik må ikke bare blive en brik i det geopolitiske magtspil

Hvis regeringen mener sine mange udmeldinger om at genopbygge relationen til lande i det globale syd og gøre EU til Afrikas foretrukne partner, så er udviklingspolitikken et meget konkret sted at levere, skriver Enhedslistens udviklingsordfører, Trine Pertou Mach.

Det er urovækkende,
hvordan de ligeværdige partnerskaber med det globale syd bliver set som et
modstykke til det, udenrigsministeren kalder "moraliseren", skriver Trine Pertou Mach.<br>
Det er urovækkende, hvordan de ligeværdige partnerskaber med det globale syd bliver set som et modstykke til det, udenrigsministeren kalder "moraliseren", skriver Trine Pertou Mach.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Trine Pertou Mach
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter at den globale fattigdom gennem 30 år har været for nedadgående, smadrede covid-19-pandemien mange af de fremskridt, der var gjort for, med og af verdens fattige i det globale syd. Fattigdommen og uligheden voksede igen.

Så kom Ruslands brutale og ulovlige invasion af Ukraine, der som global sideeffekt har skabt problemer med fødevaresikkerheden, blandt andet i en lang række afrikanske lande, der i forvejen slås med fattigdom, krige, klimaforandringer og meget andet.

Vores klode er præget af gigantisk skævhed – verdens allerrigeste bliver stadigt mere rige. Som eksempel så tilfaldt 63 procent af den formuevækst, der blev skabt i verden i 2020-2021, den rigeste ene procent af klodens befolkning.

Temadebat

Den nuværende udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, har siden 2021 sat dagsordenen for Danmarks førte udviklingspolitik, men synger snart på sidste vers. Næste år starter forhandlingerne om den kommende strategi for 2025 og frem.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at give deres bud på, hvad den næste udviklingspolitiske strategi skal indeholde.

Du kan læse oplægget for debatten her.

Danmark har i sommeren 2023 leveret en forfærdelig bundrekord. For første gang i 40 år når vi ikke 0,7-procent-målet for udviklingsbistand.

Konsekvenserne er uhyggeligt konkrete. Det handler ikke bare om lige at komme op over de 0,7 procent – det handler om globalt ansvar i kampen mod fattigdom, ulighed, klimakatastrofe og konflikter. Om menneskerettigheder, frihed, lighed og retten til udvikling. 

2030-målene som hovedopgave

Det allerførste, som en ny udviklingsstrategi derfor skal, er at forpligte os på en ambitiøs økonomi, der garanterer, vi ikke igen står i den situation. End ikke i risikozonen. Og hovedopgaven? Realisér FN’s 2030-mål. Dét er vores fælles opgave. 

Regeringens udenrigspolitiske strategi – som rammesætter "idealistisk pragmatisme" med det fleksible kompas, der følger med – taler om en ny forbindelse til Afrika (det globale syd) og om "ligeværdige partnerskaber".

Hvis regeringen mener sine mange udmeldinger om at genopbygge relationen til lande i det globale syd og gøre EU til Afrikas foretrukne partner, så er udviklingspolitikken et godt sted at vise, at man mener det alvorligt. Et meget konkret sted faktisk at levere.

Udviklingspolitikken skal levere i krydsfeltet mellem det humanitære, den langsigtede udvikling og fredsopbygningen. Og den skal give styring til de mennesker, det drejer sig om

Trine Pertou Mach (EL)
Udviklingsordfører

Indtil videre er det urovækkende, hvordan de ligeværdige partnerskaber bliver oversat som et modstykke til det, udenrigsministeren kalder "moraliseren".

Bag al geopolitikken er der jo tale om millioner af mennesker, der lever i fattigdom, ulighed, undertrykkelse og med konsekvenserne af en klimakrise, de intet ansvar har for. Mennesker, som kræver ligeværd, en plads ved bordet og en rolle i egen ret.

Ligeværd som rettesnor

Udviklingspolitikken skal ikke reduceres til en brik i et geopolitisk magtspil. Dansk udviklingspolitik skal bekæmpe fattigdom og ulighed. Fremme menneskerettigheder, frihed og lighed og en bæredygtig og socialt retfærdig vej ud af klimakaosset.

Den skal være klar, når katastrofer rammer, og levere i krydsfeltet mellem det humanitære, den langsigtede udvikling og fredsopbygningen. Og den skal give styring til de mennesker, det drejer sig om.

Udviklingspolitikken skal levere på de ligeværdige partnerskaber i praksis.

Reel ligeværdighed kommer for eksempel gennem massiv klimabistand med nye penge også til fonden til tab og skader. Vel at mærke en klimabistand, der tager afsæt i, at det er os i den rige del af verden, der har skabt klimakrisen og derfor skal finansiere en massiv del af klimatilpasningen og omstillingen.

Læs også

Ligeværdighed kommer også, når magt og ressourcer flyttes (tilbage) til lande i det globale syd, så de er i stand til at opbygge solide økonomier og levere jobs, uddannelse og sundhed til egne befolkninger. Konkret handler det om ambitiøse globale skatteaftaler og støtte til opbygning af velfungerende skattesystemer, der gør landene i syd i stand til at bremse kapitalflugt.

Og så skal menneskerettigheder have en langt mere integreret plads i den kommende strategi.

De skal gennemsyre fattigdomsbekæmpelse og klimaindsatser, og vi skal støtte og styrke de aktører, bevægelser og organisationer, der kræver retfærdighed, og som driver kampen for frihed, lighed og ligestilling, og som organiserer kræfter, der ikke vil finde sig i undertrykkende samfund.

Vi kan meget fra dansk side og har gjort det gennem årtier. Jeg synes, vi skal gøre det endnu bedre. Hæve ambitionsniveauet

Trine Pertou Mach (EL)
Udviklingsordfører

Højere ambitioner og mere handling

Dansk udviklingspolitik kan en masse, og vi er beriget med sindssygt dygtige aktører. På aktørsiden skal civilsamfundsorganisationerne fortsat spille en nøglerolle. Både i Danmark og i det globale syd.

Det handler om forankring, ejerskab og ligeværdighed. Parallelt skal den multilaterale bistand via FN fastholdes og styrkes.

Vi kan meget fra dansk side og har gjort det gennem årtier. Jeg synes, vi skal gøre det endnu bedre. Hæve ambitionsniveauet. Verden er inde i en vanvittig farlig spiral. Konflikter, klimakrise, tilbagegang for rettigheder og demokratier, ulighed og fattigdom.

Vi skal være et land, som går foran og intensiverer vores solidariske støtte og engagement i lige og bæredygtig udvikling, retfærdighed og opgør med undertrykkelse. Vi skal være det, vi gerne vil se andre levere. Vi skal være handling, ikke bare ord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00