Afrika
(Foto: Colourbox)

Fokus på udviklingsområdets største udfordringer

21. januar 2014 kl. 5:50
PRÆSENTATION: Ny udviklingsminister, men linjen i udviklingspolitikken fortsætter. Derfor lægger Altinget | Udvikling op til debat om de store linjer i dansk udviklingspolitik. Læs mere, og mød panelet.
| Flere

Regeringen er lidt over halvvejs i sin første regeringsperiode. Christian Friis Bach (R) er stoppet som udviklingsminister, og den nye udviklingsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), vil fortsætte samme linje.

Derfor mener Altinget | Udvikling, at det er et godt tidspunkt at evaluere på udviklingsområdets største udfordringer den kommende tid:

I hvor høj grad fungerer regeringens udviklingspolitik? Hvad er de største udviklingspolitiske udfordringer lige nu? Hvad bør Rasmus Helveg Petersen bruge sin første tid som minister på?

Kort sagt: Alt er i spil i denne omgang af Udviklingsdebatten.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til kafr@altinget.dk.

Det nye debatpanel består af seks personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for udviklings- og udenrigsområdet. Læs mere om panelet her:

Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Christian Juhl er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som bl.a. miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør. I Silkeborg har han været fagforeningsformand for 3F fra 1998-2011. 15. september 2011 blev han valgt til Folketinget for Enhedslisten i Sjællands Storkreds. Christian Juhl er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget. Derudover er han medlem af bestyrelsen for Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD).

Hans Kristian Skibby, udviklingsordfører for Dansk Folkeparti.
Hans Kristian Skibby er uddannet speditør. Han indledte sin politiske karriere i 2000, hvor han stillede op som kandidat for Dansk Folkeparti i Vejlekredsen. I 2005 blev han for første gang valgt ind i Folketinget. Ud over at være udviklingsordfører er Hans Kristian Skibby erhvervsordfører. Hans Kristian Skibby har tidligere fungeret som næstformand for Dansk Folkeparti i Vejle Amt, viceborgmester i Tørring-Uldum Kommune, medlem af Kommunernes Landsforenings udvalg for teknik og forsyning og 1. viceborgmester i Hedensted Kommune. 

Christian Bjørnskov, professor i nationaløkonomi, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet.
Christian Bjørnskovs primære forskningsinteresse er langsigtet udvikling med et særligt fokus på politisk økonomi. Han har siden 2003 udgivet godt 50 artikler i internationale tidsskrifter, og hans arbejde omkring uformelle institutioner og ulandsbistand har været publiceret i blandt andet Journal of Development Economics, Public Choice og Journal of Law and Economics. Christian Bjørnskov er tilknyttet tænketankene Cepos, København, og Institute of Economics Affairs, London, og affilieret med CESIfo-instituttet i München.  

Bolette Christensen, adm. direktør, BØRNEfonden.
Bolette Christensen har en kandidatgrad i psykologi, har tidligere været direktør i Dansk Industri gennem 17 år og har stor erfaring med organisationsudvikling og ledelsesudvikling. Bolette Christensen har tidligere været stærkt involveret via bestyrelsesarbejde i Dannerhuset og er initiativtager til Rehabiliteringscentret for Etniske Kvinder. Bolette Christensen er desuden medlem af en række bestyrelser og har en forkærlighed for at sikre de unge en ordentlig fremtid, både i Afrika og Danmark, hvor hun er formand for bestyrelsen for c:NTACT og Greve Gymnasium.

Stig Jensen, ph.d., lektor og leder på Center for Afrikastudier, Københavns Universitet.
Stig Jensens faglige aktiviteter er fokuseret på miljø- og udviklingsproblemstillinger såvel i den internationale debat som konkret i Afrika, hvorfra han har omfattende felterfaring. Stig Jensen er medlem af Københavns Universitets initiativer i relation til ulande og bæredygtig udvikling og deltager i en række internationale forskningsnetværk. Gennem årene har han været engageret i NGO-aktiviteter, policy-debat og formidling i relation til primært Afrika og Afrikas relationer til omverdenen.

Mads Møller, business line director for Water & Energy i det rådgivende ingeniørfirma, Grontmij.
Mads Møller er uddannet cand.scient. i Geofysik fra Københavns Universitet. Han har arbejdet 14 år i rådgiverbranchen med internationalt fokus. Blandt andet fire år i Kina som adm. direktør, hvor han var medstifter af Green China. Siden 2011 har han været direktør for Grontmijs Business Line, Water & Energy, som arbejder med nogle af de mest højtprofilerede områder inden for ingeniørverdenen såsom klimasikring, rent vand, contamination management (miljøforbedringer) og energirenoveringer af offentlige og private byggerier.

Elsebeth Krogh, direktør for Center for Kultur og Udvikling (CKU).
Siden 2012 har Elsebeth Krogh været direktør for CKU. Hun har mere end 25 års erfaring fra internationalt udviklingsarbejde og nødhjælp, blandt andet som international chef i Folkekirkens Nødhjælp og konsulent i COWI. Elsebeth Krogh har desuden siddet i Danidas Styrelse i ti år og boet i Indien, Zimbabwe og Sydafrika.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK