Folketinget på vej mod genåbning

AFTALE: Folketinget er godt på vej mod normale arbejdsgange, efter at partierne er blevet enige om plan for, hvordan Folketinget kan genoptage arbejdet i udvalgene. 

Alle parter har udvist stor fleksibilitet for at få kabalen til at gå op, lyder det fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. 
Alle parter har udvist stor fleksibilitet for at få kabalen til at gå op, lyder det fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen. Foto: Henrik Sørensen/ft.dk
Karl Emil Frost

Siden regeringen i marts lukkede ned for det meste af Danmark i kampen mod coronavirus, har der også været skruet gevaldigt ned for arbejdet i Folketinget.

Men efter et møde i Udvalget for Forretningsordenen torsdag 23. april tager Folketinget et skridt mod mere normale arbejdsgange, som flere partier længe har efterspurgt.

Partierne er nemlig blevet enige om en aftale, hvor medlemmerne af Folketinget frem til udgangen af juni igen kan mødes til udvalgsmøder og samråd. 

”Jeg er meget glad for opbakningen fra folketingsgrupperne til en revideret plan for det parlamentariske arbejde frem til udgangen af juni. Alle parter har udvist stor fleksibilitet for at få kabalen til at gå op. Det vil jeg gerne kvittere for,” siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, i pressemeddelelsen.

Det, som omhandler coronasituationen, skal vi kunne arbejde med i samrådene. Eller svarer det til at sætte hele Folketinget ud af kraft.

Liselott Brix
Sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

Bred enighed
De næste par måneder luger regeringen og partierne betydeligt ud i både lovforslag og beslutningsforslag. Blandt Folketingets partier er der enighed om, at folketingsarbejdet må prioriteres på grund af de særlige omstændigheder, hvor ministerierne kører på højtryk for at håndtere krisen. 

Derfor har regeringen opretholdt 55 af i alt 94 fremsatte lovforslag, mens Folketingets partier har opretholdt 43 af i alt 88 beslutningsforslag.

Selvom Christiansborg er en arbejdsplads og derfor ikke bundet af forbuddet mod at samles mere end ti personer, følger Folketinget regeringens anbefalinger om at holde afstand, og afstemninger i Folketingssalen vil derfor ske i hold, skriver Folketinget i pressemeddelelsen.

Derudover forventes det, at udvalgsmøderne kun vil blive afviklet fysisk med et begrænset antal medlemmer. Øvrige medlemmer vil deltage i møderne virtuelt.

Kontrol med regeringen
Med det nye arbejdsprogram får Folketingets partier igen mulighed for at kontrollere regeringens arbejde. 

Og i løbet af de seneste uger har flere partier netop efterlyst bedre muligheder for at gå regeringen efter i sømmene.

”Det, som omhandler coronasituationen, skal vi kunne arbejde med i samrådene. Eller svarer det til at sætte hele Folketinget ud af kraft,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Brix, og tilføjer:

”Jeg tager tidligt hjem fra Christiansborg, for der er ingen møder. Det er utilfredsstillende. Dansk Folkeparti ville gerne have haft mulighed for et stille ministeren spørgsmål allerede i dag. Men vi er glade for, at der nu åbnes for samråd, og jeg har allerede indkaldt til et.”

Altinget har bedt Folketinget oplyse, hvilke beslutningsforslag partierne har valgt at prioritere. Men det har endnu ikke været muligt at få indsigt i. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00