Frederiksen kunne ikke love, at alle afghanere, der har arbejdet for Danmark, når at komme ud af landet

Statsministeren kalder situationen i Afghanistan kritisk, farlig og kaotisk. Pakistan skal nu hjælpe Danmark med at få danskere i Afghanistan og lokale afghanere, der har arbejdet for Danmark under krigen, ud af landet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Talibans magtovertagelse i Afghanistan er sket så overraskende hurtigt for de vestlige lande, der har været til stede i landet, at arbejdet med at få folk ud af Afghanistan foregår under kaotiske tilstande.

Det var budskabet fra Mette Frederiksen, som for første gang kommenterede situationen i Afghanistan i forbindelse med præsentationen af to nye ministre mandag.

"Situationen er kritisk, den er farlig og den er kaotisk," sagde hun.

Regeringen har oplyst, at "en gruppe danskere" er evakueret ud af landet, men der er fortsat danskere i Afghanistan, og intet tyder foreløbig på, at man har fået nogen af de lokalt ansatte afghanere, der har arbejdet for Danmark for eksempel som tolke, ud af landet.

"Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt"
Mette Frederiksen svarede heller ikke direkte på spørgsmålet, da hun blev spurgt, om det er realistisk at få alle lokalt ansatte med ud.

"Vi skal have de folk ud af Afghanistan så hurtigt som muligt. Det gælder selvfølgelig vores medarbejdere, det gælder vores lokalansatte, og det gælder andre, som vi har et særligt ansvar for," sagde hun.

"Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt," forsikrede Frederiksen.

Pakistan har nu påtaget sig at hjælpe Danmark med at evakuere de 431 afghanere, der har arbejdet for den danske regering. Det oplyser den pakistanske udenrigsminister Shah Mahmood Qureshi på Twitter, skriver TV 2.

Statsministeren sagde mandag, at hendes tanker især går til veteraner fra krigen og familier og pårørende til danske soldater, der har mistet livet i krigen. 

"Jeg vil gerne have lov til at sige meget klart og tydeligt, at der er intet, der har været forgæves," sagde Mette Frederiksen.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00