Gemytlig gruppeformand bliver ny udviklingsminister: "Danmark har en forpligtelse til at prøve at skabe en forbedret verden"

PORTRÆT: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, er uddannet sygeplejerske og har arbejdet på hospitaler i Danmark, Grønland og Indien. Han betegnes som driftssikker, nærværende og gemytlig.

Selv om Flemming Møller Mortensen (S) stod blandt de forreste socialdemokrater i køen, hvis statsminister Mette Frederiksen (S) skulle ringe og tilbyde en plads på ministerholdet, blev han med egne ord alligevel overrasket over opkaldet, der kom:

Den mangeårige folketingspolitiker og gruppeformand for Socialdemokratiet er nemlig udnævnt til minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde.

"Jeg havde ikke forventet det her ministerium eller det her ressortområde, men da statsministeren ringede, nåede mit smil rigtig store højder," sagde han torsdag i sin tale i forbindelse med overdragelsen i Udenrigsministeriet.

"Den her opgave tager jeg ved Gud med glæde til mig."

Overdragelsen skete i forbindelse med en mindre ministerrokade, der blev udløst af fødevareministerens afgang onsdag som konsekvens af en ulovlig ordre om at aflive alle mink.

Flemming Møller Mortensen var Socialdemokratiets sundhedsordfører frem til folketingsvalget i juni 2019. Her var han ifølge kilder vellidt af politiske modstandere. Men også én, der lige manglede den sidste skarphed for at kunne blive sundhedsminister.

Stabil og driftssikker
Da Mette Frederiksen dannede regering efter valget, måtte Flemming Møller Mortensen da også blive tilbage i det socialdemokratiske gruppeværelse. Til gengæld kunne han indtage den magtfulde post som gruppeformand.

"Flemming Møller Mortensen er en stabil og driftssikker politiker, der mest har gjort sig bemærket, da han var sundhedsordfører. Han har også været formand for Kulturudvalget, men har aldrig markeret sig i forhold til den tredje verden, som han nu kommer til at arbejde med," forklarer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Han er ikke lige så overrasket som hovedpersonen over udnævnelsen:

"Socialdemokraterne vælger tit ministre "efter tur" – så de højest placerede i folketingsgruppen får en ministerpost. Derfor udnævner de ofte den politiske ordfører, finansordføreren eller netop gruppeformanden som ny minister."

Arbejdede på indisk spedalskhedshospital
Den 57-årige nordjyde er uddannet sygeplejerske og har blandt andet arbejdet på sygehuse i Danmark og Grønland samt på et spedalskhedshospital i Indien.

Særligt sidstnævnte blev bemærket af flere ved overdragelsen torsdag.

"Når man har lavet frivilligt arbejde som sygeplejerske på et hospital for spedalske i Indien, vidner det om, at man har en ambition om at gøre en forskel der, hvor det gør mest ondt, og der, hvor de største problemer er," sagde departementschef Lars Gert Lose.

"Du får nu et meget stort apparat, der kan være med til at sikre, at du får en langt større gennemslagskraft ude omkring i verden. Det er det, det handler om, når man laver udviklingspolitik."

Også forgængeren, Rasmus Prehn, der nu skal være fødevareminister, fremhævede arbejdet i Indien i sin tale til efterfølgeren:

"Jeg ved, du også har et solidarisk hjerte og et engagement. At du i din ungdom har rejst i Indien og selv været frivillig. Du har en naturlig tilgang til det her, og du har hele vejen igennem dit politiske liv også interesseret dig for det internationale. Så jeg er enormt tryg ved at overlade opgaven til dig, og jeg er sikker på, at du kommer til at sætte dit personlige præg på en rigtig stærk måde," sagde han.

Selv betonede Flemming Møller Mortensen da også sine erfaringer som udsendt sygeplejerske:

"Jeg har set det: Hvor uretfærdigt det er – som jeg selv oplevede, da jeg arbejdede som sygeplejerske på et spedalskhedshospital i Indien – at tilfældighederne rammer og skæbnebetoner et helt liv, ikke bare for den enkelte, men også for en hel familie. Der tænkte jeg: "Når man er så privilegeret, som vi er, og bor i verdens bedste land, så er der en forpligtelse ud over det sædvanlige til at prøve at skabe en forbedret verden."

Levende gemyt
Inden Flemming Møller Mortensen blev valgt til Folketinget i 2007 arbejdede han som sælger for flere medicinalfirmaer.

Den nyudnævnte minister betegnes som en rar, nærværende og meget talende mand med et positivt og levende gemyt. Han mistede sin mand til kræft i sommeren 2019.

Han er valgt i Nordjylland og bliver den femte minister i regeringen fra denne region.

, ,

Forrige artikel Ny minister: Oprettelse af modtagelejre bliver en nødvendig opgave at løse Ny minister: Oprettelse af modtagelejre bliver en nødvendig opgave at løse Næste artikel Udenrigsministeriet undersøger dansk samarbejdspartner for Udenrigsministeriet undersøger dansk samarbejdspartner for "betydelig mangelfuld forvaltning"