Hjælp til Ukrainske flygtninge i Danmark har kostet den grønne bistand 1,5 milliarder kroner: Ngo'er ærgrer sig

I 2022 blev der brugt markant færre penge på grøn bistand i udviklingslandene, end det var planlagt. "Det gavner nok ikke Danmarks rolle som en seriøs udviklingspartner,” siger Mads Busck, politisk seniorrådgiver ved Oxfam.

Oxfam understreger, at finansiering til ukrainske flygtninge er vigtige, men kalder det uhensigtsmæssigt, at penge til ukrainske flygtninge bliver taget fra fattige mennesker i Pakistan eller Burkina Faso.
Oxfam understreger, at finansiering til ukrainske flygtninge er vigtige, men kalder det uhensigtsmæssigt, at penge til ukrainske flygtninge bliver taget fra fattige mennesker i Pakistan eller Burkina Faso.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

I 2022 blev der brugt 1,5 milliarder kroner mindre på grøn bistand end planlagt. Sådan lyder en foreløbige opgørelse ifølge et ministersvar.

På finansloven var der oprindeligt afsat 3,5 milliarder kroner til grøn bistand for året, men det beløb blev en del mindre i realiteten. I stedet blev pengene brugt på ukrainske flygtninge i Danmark.

Men at skære et så stort beløb af den grønne bistand kommer ikke uden konsekvenser. Det vurderer Oxfam. Ifølge dem, kan nedprioriteringen af den grønne bistand skade Danmarks rolle som en seriøs udviklingspartner, mens det også har meget konkrete konsekvenser for de allerede igangsatte projekter:

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00