Holstein: 'Ukrainerloven' er bygget på forventningen om god integration

Et bredt flertal vil stemme for en særlov, som giver ukrainske flygtninge opholdstilladelse – kun på baggrund af at være fra Ukraine. Men trods kritik om forskelsbehandling og racisme bliver loven først et politisk problem, hvis integrationen af ukrainerne mislykkes. Hør Holsteins analyse i dagens Ajour. 

Ukrainske flygtninge på grænsen til Moldova, 11. marts 2022.
Ukrainske flygtninge på grænsen til Moldova, 11. marts 2022.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Der er tale om en klar forskelsbehandling af ukrainske flygtninge over for andre flygtninge, som kommer til Danmark.

Sådan lyder meldingen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein, som dog ikke tror, forskelsbehandlingen skaber problemer her og nu for det brede forlig af partier, som vil stemme for loven.

Forskelsbehandlingen begrundes med, at Ukraine er et nærområde. Men det handler reelt om, at man forventer, at ukrainerne vil integrere sig langt bedre end flygtninge fra Mellemøsten, mener Holstein.

Regeringen har meldt ud, at Danmark kan indkvartere omkring 20.000 ukrainske flygtninge. Men hvis antallet af flygtninge bliver flerdoblet, kan det ende som en enorm praktisk opgave – og i så fald er det ikke sikkert, alle ukrainere bliver lige godt integrerede. Holstein vurderer, at det først her kan ende som et politisk problem for partierne bag beslutningen.

Hør dagens afsnit af Altinget Ajour, som dykker ned i særloven for ukrainske flygtninge, der behandles i Folketinget i denne uge.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00