Debat

Hvad skal tælles med som udviklingsbistand?

PRÆSENTATION: Definitionen af udviklingsbistand er sendt til eftersyn. Derfor diskuterer et nyt debatpanel, hvad der skal og ikke skal tælles med som fremtidens udviklingsbistand. Mød debatpanelet og læs mere.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Netop nu er der en arbejdsproces i gang i OECD om, hvordan man bør definere udviklingsbistanden, der ikke har ændret definition siden starten af 70’erne. Regeringen har allerede delt udviklingsbistanden op i en global ramme og en fattigdomsramme for at skabe bedre gennemsigtighed.

Fakta
Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner.

Fra 26. august og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvad der skal tælles som udviklingsbistand. 

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Og spørgsmålet, om hvad der er bistand eller ej, dukker også løbende op i den danske debat: Skal udgifter til asylansøgere tælle med? Skal erhvervsindsatser tælle med? Skal afgivelse af gamle lån tælle med? Osv.

Syv debattører vil den næste måned sætte fokus på, hvordan fremtidens udviklingsbistand skal defineres i en verden, der ændrer sig med hastige skridt. Læs mere om panelet her:

Trine Pertou MachTrine Mach, udviklingsordfører for SF. 
Trine Mach er uddannet i Statskundskab med speciale i international politik. Hun trådte ind i Folketinget i december 2013 for SF (blev i 2007 suppleant). Har tidligere fungeret som midlertidigt folketingsmedlem i 2009 og 2011 som stedfortræder for Ida Auken (dengang SF). I dag er hun bl.a. udviklingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget. Desuden er hun medlem af OSCE's Parlamentariske Forsamling og Europarådets Parlamentariske Forsamling. Trine Mach har været formand for Mellemfolkeligt Samvirke i seks år frem til 2013 og har bl.a. arbejdet for EU-Kommissionen, Folkekirkens Nødhjælp og Institut for Menneskerettigheder.

 

Henrik Stubkjær Henrik Stubkjær, generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp.
Han er uddannet cand.theol og har været generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp siden 2005. Kort efter sin tiltræden stod Henrik Stubkjær i spidsen for en organisatorisk decentraliseringsproces, der i løbet af de næste syv år udbyggede 10 regionale kontorer, som er gået fra 50 til 160 ansatte. Han var desuden en del af dannelsen af Folkekirkens Nødhjælps internationale netværk, ACT Alliance, hvori han også har en bestyrelsespost. Derudover er han formand i paraplyorganisationen APRODEV, NGO Forums stående Udvalg, Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde, m.fl.

 

Helle Munk Ravnborg Helle Munk Ravnborg, seniorforsker ved DIIS og forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.
Hun er uddannet cand.techn.soc. og har taget en ph.d. ved Institut for Miljø, Teknologi og Sociale Studier på Roskilde Universitet. Helle Munk Ravnborg har været seniorforsker ved DIIS siden 2003 med speciale i naturressourcer og fattigdom og er forfatter til flere studier om miljø og naturressourcerelateret bistand. Hun har arbejdet med lande som Nicaragua, Uganda, Tanzania, Zambia, Colombia, Kenya, Bolivia, Zimbabwe og Honduras.

 

Poul Engberg-PedersenPoul Engberg-Pedersen, tidligere direktør i Verdensbanken, Norad og IUCN.
I 1977-78 startede Poul Engberg-Pedersen med flygtninge i Ethiopien. Siden da har han været engageret i udvikling og bistand i alle hjørner af internationalt samarbejde: FN, Verdensbanken, Norad (Norges Danida), IUCN (international miljøorganisation), udviklingsforskning, osv. Han skriver, at den røde tråd er at få resultater ved hjælp af bistand - i bekæmpelse af fattigdom, ulighed, klimaforandringer og andre globale unoder. Målet er en ny fortælling om bistand som et udtryk for solidaritet og et realistisk politisk redskab til bæredygtig udvikling.

 

Adam Moe Fejerskov Adam Moe Fejerskov, Ph.d.-studerende ved DIIS.
Adam Moe Fejerskov har en kandidatgrad i globale studier fra RUC. Han har tidligere arbejdet som rådgiver i Udenrigsministeriet og for de danske ngo’ers EU-netværk Concord Danmark. Han forsker i det internationale udviklingssamarbejde og har publiceret en række rapporter om EU’s udviklingssamarbejde, bl.a. European Union Development Cooperation in a Changing Global Context samt Practice makes perfect. The role of the European Union in the post-2015 framework for development cooperation i 2013.

 

Marianne HaahrMarianne Haahr, Kommunikations- og Advocacychef i CARE Danmark.
Marianne Haahr er Kommunikations- og Advocacychef i CARE Danmark, hvor hun i en årrække har arbejdet med at flytte dagsordener fra felten tættere på danskerne og de danske politikere. Hun har en Master i International Menneskeret og Demokratisering fra Venedig og en Kandidatgrad i Geografi fra Københavns Universitet. Derudover er Marianne Haahr forkvinde for Forum for Kapacitets Udvikling og medlem af Koordinationsudvalget for den fælles NGO-platform Globalt Fokus. Hun har også boet og arbejdet i Afrika af et par omgange, både i Niger og Zambia.

 

Lehnart FalkLehnart Falk, generalsekretær ADRA Danmark
Efter at have arbejdet 15 år som præst og sideløbende uddannet sig til cand.psyk. med speciale i børn, blev Lehnart Falk informationschef i ADRA Danmark. Senere blev han ansat i Red Barnet, hvor han arbejdede med børns beskyttelse. Sideløbende med sit arbejde i Red Barnet færdiggjorde han i 2006 en Master i Afrikanske Studier på Universitetet i København, og i 2006 vendte han også tilbage til ADRA Danmark, denne gang som generalsekretær.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Moe Fejerskov

Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
ph.d. i internationale studier (Roskilde Uni. 2016), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2011)

Helle Munk Ravnborg

Seniorforsker, DIIS, forperson for Initiativgruppen for Bornholms Havvindmøllepark, kommunalbestyrelsesmedlem, Bornholms Regionskommune, forperson, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)
ph.d. (RUC 1993)

Henrik Stubkjær

Biskop, Viborg Stift
cand.theol. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00