Hver anden Afghanistan-hjælper har fået afslag på hjælp

STØTTE: 46 procent af de tolke og andre lokalt ansatte, som hjalp Danmark i Afghanistan, har fået afslag på hjælp. Færre end hver tiende har fået ophold i Danmark.

Foto: Henning Bagger
Andreas Krog

Det kan godt være, at man som lokal afghaner ydede tolkebistand til danske soldater i Helmand-provinsen og nu føler sig utryg, efter at danskerne er rejst hjem, og Taliban har tilbageerobret store dele af Helmand. Det er dog ikke ensbetydende med, at der er hjælp at hente hos de tidligere danske samarbejdspartnere.

Således har 45,9 procent af de 157 tolke og andre lokale hjælpere, som har arbejdet for danskerne, fået afslag på hjælp. Hovedparten af de resterende tolke og hjælpere har fået økonomisk støtte til at flytte til en anden del af Afghanistan eller har søgt hjælp i Storbritannien. Kun 14 tolke og hjælpere har fået opholdstilladelse i Danmark. Det viser en ny opgørelse fra Forsvarsministeriet.

Opgørelsen gør status over den aftale om håndteringen af lokale afghanske tolke og hjælpere, som blev indgået af et bredt politisk flertal i 2013 og forlænget flere gange. Senest i 2017, hvor aftalen blev forlænget frem til udgangen af 2018.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00