Hver fjerde flygtning fra Syrien rammes af asylstramning

ASYL: Et halvt år efter stramninger af de danske asylregler reelt trådte i kraft, har 197 flygtninge fra Syrien og statsløse fået ophold efter de nye regler. Et nyt visitationsmønster begynder at tegne sig.

Kim Rosenkilde

Udlændingestyrelsen har fra februar til midt i maj givet opholdstilladelse til 197 flygtninge fra Syrien og statsløse ud fra de nye asylregler, som blandt andet begrænser retten til familiesammenføring.

I alt har 809 syriske statsborger og statsløse (inkl. statsløse fra Syrien) fået opholdstilladelse i den tid, de nye regler har været gældende.

Kategorien statsløse dækker potentielt også flygtninge fra andre steder end Syrien, men det antages, at langt hovedparten reelt kommer fra Syrien.

Dermed er det omkring hver fjerde flygtning fra Syrien, der nu må vente op til et år på at få sin familie her til landet.

Det viser en aktindsigt, Altinget har fået i Udlændingestyrelsens asylafgørelser.

Da de nye regler blev vedtaget, trådte de i kraft med tilbagevirkende kraft, sådan at alle asylansøgninger indgivet, siden loven blev fremsat som forslag i Folketinget, skal behandles efter de nye regler.

Forskydning i visitationen
Eftersom loven blev fremsat i midten af november, dækker tallene reelt over Udlændingestyrelsens afgørelser i alle ansøgninger indgivet inden for et halvt år.

Udlændingestyrelsens sagsbehandling har blot fundet sted mellem februar og maj.

Opgørelsen fra Udlændingestyrelsen viser, at de nye regler om midlertidigt ophold benyttes i langt hovedparten af de sager, hvor der ikke gives opholdstilladelse ud fra såkaldt konventionsstatus.

Kun syv afgørelser er truffet ud fra de gamle regler om beskyttelsesstatus, som gav flygtninge de samme vilkår og rettigheder, som hvis de havde fået konventionsstatus.

Den potentielle målgruppe for de nye regler er reelt set kun flygtninge, der ikke er berettiget til en opholdstilladelse med konventionsstatus.

Dermed har 96 procent af den potentielle målgruppe fået asyl ud fra de nye regler.

Læs hele opgørelsen fra Udlændingestyrelsen.

Dokumentation

Tilsagn om opholdstilladelse

For flygtninge fra Syrien eller statsløse (inkl. statsløse fra Syrien).

Konventionsstatus
(§7, stk. 1)
Beskyttelsesstatus 
(§7, stk. 2)
Midlertidigt ophold
(§7, stk. 3)
Ialt
604 7 197 809

 

SR-regeringens lovændring introducerede den nye §7, stk. 3.

Opgørelsen dækker afgørelser truffet i perioden 20. februar til 17. maj 2015.

Den gælder imidlertid alle ansøgninger indgivet efter 14. november 2014, hvor lovforslaget med den nye praksis blev fremsat i Folketinget.

Se hele opgørelsen fra Udlændingestyrelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00