Institut for Menneskerettigheder: EU's flygtningeproblemer kan afhjælpes med lovlig adgang

DEBAT: EU’s nye asylpagt indeholder en anbefaling om at skabe lovlige adgangsveje til Europa for flygtninge. Det løser ikke alt, men det kan blive en central del af løsningen, skriver Nikolas Feith Tan.

I EU-Kommissionens forslag til en asylpagt åbnes der for et forsøg på at få flygtninge væk fra farlige rejser over Middelhavet og ud på lovlige adgangsveje til Europa, skriver Nikolas Feith Tan.
I EU-Kommissionens forslag til en asylpagt åbnes der for et forsøg på at få flygtninge væk fra farlige rejser over Middelhavet og ud på lovlige adgangsveje til Europa, skriver Nikolas Feith Tan.Foto: /ritzau/Emilio Morenatti
Simon Holst Jensen

Vi har brug for kreative løsninger på den svære globale flygtningesituation, og lovlige adgangsveje til Europa giver både kontrollen tilbage til staterne og adgang til beskyttelse for de flygtninge, der reelt har brug for det.

Nikolas Feith Tan
Forsker, Institut for Menneskerettigheder
Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Af Nikolas Feith Tan
Forsker, Institut for Menneskerettigheder

EU’s nye asyl- og migrationspagt indeholder en række politiske anbefalinger til, hvordan der kan skabes en model for lovlig migration til Europa. Tanken er, at flygtninge med et reelt beskyttelsesbehov skal tilbydes alternativer til farlige flygtningeruter, når de vil søge asyl i EU.

Et centralt element i modellen er lovlige adgangsveje for flygtninge – det vil sige kontrollerede og sikre ruter for dem, der har brug for det.  

Dokumentation

TEMA: EU's asyl- og migrantpagt

Fem år efter flygtningekrisen er EU-Kommissionen endelig klar med en plan for en fælles flygtningepolitik.

Ansøgninger om asyl skal behandles hurtigere ved EU’s ydre grænser, og alle EU-lande skal tage ansvar via ”obligatorisk solidaritet”.  Der bliver ingen tvungen omfordeling, men et EU-land kan blive tvunget til at tage ansvar for en afvist ansøger, hvis landet ikke formår at sende personen hjem, lyder det blandt andet i udspillet, der blev præsenteret 23. september.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Kan Kommissionens udspil fikse EU’s nedbrudte asylsystem – og er det et realistisk udspil? Får asylansøgere en fair behandling, der ikke underminerer deres retssikkerhed? Vil udspillet hjælpe de frontlinjestater, der står med det største migrationspres, uden at få lande som Danmark og en række østeuropæiske lande til at stå på bagbenene?

Mød panelet her og følg debatten på Altinget EU og Altinget Udvikling.

-Pernille Vermund (NB), formand og udlændingeordfører

-Margrete Auken (SF), MEP

-Pernille Weiss (K), MEP

-Morten Messerschmidt (DF), EU-ordfører

-Søren Gade (V), Mads Fuglede (V), hhv. MEP og udlændingeordfører

-Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

-Nikolas Feith Tan, forsker i international flygtningeret, Institut for Menneskerettigheder

-Rasmus Grue Christensen, direktør for Dignity - Dansk Institut mod Tortur


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00