PET: Iransk efterretningstjeneste planlagde attentat i Danmark

ATTENTAT: Chef for PET oplyser, at en iransk efterretningstjeneste har haft planer om attentat mod konkrete personer bosiddende i Danmark.

En iransk efterretningstjeneste har over en længere periode planlagt et attentat mod personer fra den danske del af den iranske gruppe ASMLA.

Det oplyser chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Finn Borch Andersen, på et pressemøde. Flere profilerede medlemmer af gruppen ASMLA bor i Ringsted.

Både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder i pressemeddelelser sagen for uacceptabel. 

Pape skriver, at Danmark står vagt om vores demokrati, frihed og tryghed.

"Der er tale om en meget usædvanlig og meget alvorlig sag. Denne sag er fuldstændig uacceptabel, og det vil regeringen gøre helt klart over for Iran," siger han.

Anders Samuelsen skriver, at han i dag har kaldt Irans ambassadør, Morteza Moradian, til møde med Udenrigsministeriets politiske direktør. Ifølge pressemeddelelsen gav Udenrigsministeriets politiske direktør på vegne af den danske regering sin "utvetydige fordømmelse af den helt uacceptable iranske adfærd".

Udenrigsministeren oplyser desuden, at Danmark vil rejse sagen internationalt.

"Vi er i tæt kontakt med flere ligesindede lande om spørgsmålet om en iransk efterretningstjenestes ulovlige aktiviteter i Europa. Allerede i morgen vil vi fra dansk side rejse sagen i EU," siger han. 

Nordmand sigtet
En norsk statsborger med iransk oprindelse blev anholdt den 21. oktober og sidder varetægtsfængslet i forbindelse med sagen.

Han er sigtet for at have sat en iransk efterretningstjeneste i stand i Danmark og for at have været en del af forberedelserne til et attentatforsøg. Manden nægter sig skyldig.

"Det siger sig selv, at det ikke er noget, vi hverken kan eller vil acceptere," siger Finn Borch Andersen.

Truslen om et muligt attentat mod lederen af ASMLA var også baggrund for den store politiaktion 28. september 2018, der lukkede danske broer og skabte lange køer på motorvejene. Lederen af ASMLA har været under politibeskyttelse siden foråret og vil fortsat stadig være det, oplyser PET-chefen.

Forrige artikel USA-ambassadør bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet USA-ambassadør bliver ny departementschef i Udenrigsministeriet Næste artikel Ny debat: Er Flygtningekonventionen forældet? Ny debat: Er Flygtningekonventionen forældet?