Om  
Jeppe Kofod
Mette Gjerskov

Jeppe Kofod afslår afdøde Mette Gjerskovs plads i Folketinget

Tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod takker nej til at få Mette Gjerskovs plads i Folketinget, der gik bort tidligere i denne uge. Han blev i februar indsat som suppleant for hende på grund af sygdom.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Jeppe Kofod holder fast i beslutningen om, at han ikke kommer til at gøre comeback i Folketinget.

Det er på trods af, at han er blevet tilbudt at få Mette Gjerskovs plads, der gik bort tidligere i denne uge.

Det oplyser den forhenværende udenrigsminister på Facebook.

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at min beslutning om at forlade politik krævede nogle lange og dybe overvejelser, for politik har fyldt utroligt meget for både mig - og sidenhen min familie - siden jeg blev valgt for første gang for 25 år siden,” skriver han og tilføjer:

”Derfor står beslutningen også fast.”

Jeppe Kofods politiske rejse stoppede officielt ved Folketingsvalget 1. november 2022, da det stod klart, at han ikke blev valgt ind i Folketinget i Sjællands Storkreds. Med under 5.000 personlige stemmer opnåede han ikke et af Socialdemokratiets ellers syv mandater i Sjællands Storkreds. 

Men da Mette Gjerskov, der stillede op i samme storkreds, gik på sygeorlov, blev han for en periode vikar for hende i Folketinget.

I maj oplyste Kofod senere, at han agter at sige endeligt farvel til den politiske scene, som han begrundede med hensynet til hans familie. Hans beslutning udløste, at Mette Gjerskovs mandat blev videregivet til andensuppleanten, Tanja Larsson.

Ifølge Kofod var det ”et stort chok”, at Mette Gjerskov gik bort som 56-årig.

”Jeg har kendt Mette i mange år, og hun har været en god, dygtig og engageret kollega, der kæmpede for det, hun troede på, med viljestyrke og kampgejst,” udtaler han.

Han var medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1998 til 2014. Han sad i Europa-Parlamentet i perioden 2014-2019 og var partiets spidskandidat ved valgene i både 2014 og 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00