Løkke i samråd: Regeringen afgør “snart”, om danske børn i syriske lejre skal hjem

De tre regeringspartier er endnu ikke blevet enige om, hvorvidt danske børn i syriske fangelejre skal evakueres til Danmark, hvis deres mødre også skal med. Men beslutningen træffes snart, lyder det fra udenrigsministeren. De kan ikke blive ved med at udskyde det, siger politisk kommentator.

Christina Houlind

Hvad vil regeringen i sagen om de resterende danske børn, der sammen med deres mødre sidder i den kurdisk kontrollerede Al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien?  

Det spørgsmål skulle udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) besvare på et samråd onsdag.  

Men hvis medlemmerne af Udenrigsudvalget og den fremmødte presse havde regnet med, at Løkke kunne løfte sløret for regeringens linje, blev de svært skuffede.

I stedet gentog han sin tidligere udmelding om, at han forventer, at regeringen snart får en fælles position i sagen.

Sagen kort

Sagen om de danske børn i Syrien skabte store udfordringer for den tidligere S-regering, som længe afviste at evakuere børnene til Danmark. Det gjorde de med den begrundelse, at man også ville være nødt til at evakuere mødrene, som var rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat, og at de udgjorde en terrortrussel mod Danmark.    

I marts 2021 kom det frem, at regeringen havde fået efterretninger om, at det også udgjorde en trussel mod Danmarks sikkerhed at lade børnene blive i lejrene, hvor de risikerede at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande. Det endte med at regeringen og daværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fik en "kollektiv næse", fordi de ikke havde orienteret Udenrigspolitisk Nævn.  

I maj 2021 ændrede S-regeringen holdning og tilbød at hente børn og mødre med dansk statsborgerskab til Danmark. De danske børn, som fortsat sidder i fangelejrene, blev også tilbudt evakuering. Men fordi deres mødre var blevet frataget deres danske statsborgerskab, gjaldt tilbuddet ikke for mødrene, og mødrene afviste at frasige sig børnene. 

Indtil nu har SVM-regeringen været splittet i sagen. 

“Kræver en aktiv handling at tage børnene hjem” 

Sagen handler om de to kvinder, der sammen med deres i alt tre danske børn stadig er i Al-Roj-lejren. Under den tidligere S-regering blev børnene tilbudt evakuering til Danmark, men uden deres mødre. Det har mødrene afvist, og derfor er børnene, som ellers har dansk statsborgerskab, stadig i lejren.  

Lars Løkke Rasmussen har både før, under og efter valgkampen slået fast, at han mener, børnene skal til Danmark, og at man “om fornødent” må tage mødrene med. Her har både Venstre og Socialdemokratiet stået stejlt på, at mødrene ikke skal til Danmark.  

Vi skal se gennem mange linser på samme tid. Nogen betoner nogle linser mere end andre.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister (M)

Og det er altså stadig ikke lykkedes for regeringspartierne at blive enige om en fælles linje i sagen, og derfor befinder de danske børn sig stadig i Syrien, forklarede Lars Løkke Rasmussen: 

“Det kræver en aktiv handling at tage børnene hjem. Det kræver ikke nogen aktiv handling at lade dem blive. Derfor vil det være sådan, at indtil regeringen måtte indtage en anden position, end den der var i det tidligere Folketing, så er børnene i lejren i Syrien.”

"Vi skal se gennem mange linser på samme tid"

For at kunne træffe en samlet beslutning har regeringen bedt relevant myndigheder opdatere oplysninger på “alle relevante parametre”. I den forbindelse nævnte Lars Løkke Rasmussen både den humanitære og sikkerhedsmæssige situation i lejren. 

“Vi skal se gennem mange linser på samme tid. Nogen betoner nogle linser mere end andre,” sagde Løkke. 

Selvom han ikke sagde hvilke “linser” han selv betonede mest, nævnte han flere gange at børnene på grund af deres danske statsborgerskab har krav på at blive lukket ind i landet, hvis de på et tidspunkt selv søger herop. I forlængelse af det nævnte han, at efterretninger har slået fast, at risikoen for, at børnene bliver radikaliserede og dermed udgør en trussel mod Danmark øges jo længere tid, de er i lejren.  

Større problem for S at give sig

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det værd at bemærke, at selvom Venstre og Socialdemokratiet er de største partier i regeringen, er det stadig lykkedes for Lars Løkke at holde døren på klem for, at regeringens position kan falde ud til hans side.  

“Han bøjer ikke bare nakken for de to største partier, og han håber, han kan finde nogle saglige argumenter for at få mødre og børn til Danmark. Men Mette Frederiksen har været krystalklar i forhold til, at mødrene ikke skal hertil, og det vil være et større problem for hende give indrømmelser, end det vil være for Løkke i den her sag,” siger Erik Holstein. 

Han peger desuden på, at højesteret netop har afgjort en sag til fordel for en dansk-iransk kvinde i Al-Roj-lejren, som ellers havde fået frataget sit danske statsborgerskab. Hun har nu fået sit statsborgerskab tilbage og skal derfor evakueres til Danmark sammen med sine to børn.  

“Selv hvis de resterende kvinder og børn bliver dernede, har Løkke ved højesterets hjælp fået en sejr. Det understreger, at hvis alle kommer hjem, er det fuldtonet nederlag for Frederiksen,” siger Erik Holstein. 

Han tilføjer, at regeringen snart er nødt til at komme med en udmelding. 

“De kan ikke blive ved med at udskyde det. I virkeligheden handler det ikke så meget om, at de skal indhente nye oplysninger. De skal snart sætte sig ned og finde ud af, hvem der skal give sig,” siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00