Debat

Marie Bjerre og Folkekirkens Nødhjælp: Vi skruer op for den globale kamp mod cyberchikane af kvinder

Kvinder er 27 gange så udsatte som mænd, når det kommer til chikane på nettet. En ny rapport viser, at særligt kvindelige menneskerettighedsforkæmpere bliver ramt af digitale krænkelser, skriver Marie Bjerre og Birgitte Qvist-Sørensen, der med en ny alliance vil styrke vilkårene online.

En ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp understreger nødvendigheden af et globalt samarbejde om cyberchikane, skriver Birgitte Qvist-Sørensen og Marie Bjerre. 
En ny rapport fra Folkekirkens Nødhjælp understreger nødvendigheden af et globalt samarbejde om cyberchikane, skriver Birgitte Qvist-Sørensen og Marie Bjerre. Foto: Pressefoto/Folkekirkens Nødhjælp/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Bjerre
Birgitte Qvist-Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Langt over halvdelen af alle kvinder på verdensplan har oplevet cyberchikane. Angreb, der spænder over digitale trusler og hadbeskeder, deling af private billeder og video til regulære smædekampagner og afpresning online.

Ikke mindst for kvindelige rettighedsaktivister og politisk aktive kan det have store konsekvenser for deres arbejde, gennemslagskraft og lyst til at engagere sig i debatter. Og det sætter dem i fare for overgreb og vold i den virkelige verden. 

Det er ikke bare et problem for den enkelte kvinde. Det er et massivt problem for demokratiet, menneskerettighederne og den globale udvikling. Og det rammer ikke mindst politisk engagerede kvinder i det globale syd. 

Kvinderne beretter om online trusler om voldtægt og chikane af deres familier

Marie Bjerre og Birgitte Qvist-Sørensen
Hhv. digitaliserings- og ligestillingsminister og generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

I Danmark kender vi desværre også kun alt for godt til problemerne med chikane af kvinder på internettet. Netop derfor er Danmark et af de lande, der går forrest i den globale kamp mod digital forfølgelse og krænkelser.

Som en del af den danske regerings initiativ, Tech for Democracy, har vi indgået en alliance, der skal styrke online-vilkårene for menneskerettigheds-forkæmpere. Alliancen består af regeringer, civilsamfundsorganisationer og techplatforme. Sammen skal vi finde løsninger på regulering og praksis for at styrke indholdsmoderation til gavn for de særligt udsatte kvindelige menneskerettighedsforkæmpere – og demokratiet.

Alliancen mødes til FN’s årlige møde i kvindekommissionen i New York – på kvindernes internationale kampdag. Her skruer vi helt op for menneskerettighedsaktivisternes mikrofoner, så de kommer til orde i den fysiske FN-bygning og via Facebook, Twitter, LinkedIn og lignende i hele verden.

Trusler om voldtægt og manipulerede medierapporter

Digitalisering og sociale medier kan være et redskab i kampen for kvinders rettigheder og et fælles talerør, der mobiliserer og sætter fokus på undertrykkelse og manglende ligestilling. Det har vi blandt andet set med #metoo, #textmewhenyougethome og #MahsaAmini.

Der er brug for en konstruktiv og kritisk dialog med tech-platformene

Marie Bjerre og Birgitte Qvist-Sørensen
Hhv. digitaliserings- og ligestillingsminister og generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp

Men skyggesiden er cyberchikane, der særligt rammer kvinder. Kvinder er 27 gange så udsatte som mænd, når det kommer til chikane på nettet, viser en FN-rapport fra 2018.

Alvoren understreges i et nyt studie udarbejdet af Folkekirkens Nødhjælp, der blandt andet bygger på interviews med kvindelige menneskerettigheds-aktivister og politisk aktive kvinder i Palæstina, Israel, Ukraine, Kenya, Nepal og Cambodja.

Kvinderne beretter om online trusler om voldtægt, chikane af deres familier, sms- og mailhenvendelser til deres børn og ægtefæller, der får besked om at ”lukke munden og få styr på deres kvinder”.

De beretter om manipulerede medierapporter på sociale medier, beskyldninger om utroskab og udbredelse af rygter om, at de bruger seksuelle tjenester for at opnå magtpositioner. De beretter om fænomenet doxing, hvor private oplysninger som adresser, mails, telefonnumre og fotos bliver udstillet til fri afbenyttelse for dem, der kan have interesse i det. Og det er både stater og sociale aktører, der står bag, alt efter kampagnens karakter.

Chikanen går ofte på tværs af sociale medieplatforme og bliver samlet op i pressen, hvor den får fornyet styrke og bliver udnyttet af politiske modstandere. Dermed udskammes kvinderne yderligere, deres legitimitet undergraves, og deres stemmer svækkes. 

Techgiganternes samfundsansvar

Der er brug for globalt samarbejde, informationsdeling og koordinering af både fælles guidelines og moderation på tværs af platforme, lande og organisationer. Der er brug for en konstruktiv og kritisk dialog med tech-platformene. At de tager et samfundsansvar. Og at de investerer flere ressourcer i indholdsmoderation, ikke mindst i det globale syd.

Vi er på sagen. De globale digitale spilleregler skal tage udgangspunkt i demokratiske værdier og menneskerettigheder både i Danmark og globalt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

0:000:00