Minister ser positivt på en pulje til studieture

PULJE: Mellemfolkeligt Samvirke foreslår regeringen at lave en særlig pulje til studieture, som skoler kan søge. ”Spændende forslag,” siger udviklingsministeren. Flere partier vil diskutere forslaget under forhandlinger om et prisloft på studieture.

Udviklingsminister Rasmus Prehn kalder det et "spændende" forslag at lave en pulje til studierejser.
Udviklingsminister Rasmus Prehn kalder det et "spændende" forslag at lave en pulje til studierejser.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Hvis regeringen lægger et loft over egenbetaling til studieture, bør den samtidig lave en særlig rejsepulje, som skoler kan søge om midler fra.

Det mener Mellemfolkeligt Samvirke (MS), der foreslår at lægge puljen under udviklingsminister Rasmus Prehns (S) ressortområde.

Den ide afviser ministeren ikke.

”Jeg er optaget af at få flere unge til at engagere sig i verdens udvikling. MS kommer med et spændende forslag – selvom jeg ikke forestiller mig, at det vil være muligt at sende alle danske unge på studierejse til verdens udviklings- og vækstlande,” skriver han i et svar til Altinget Uddannelse.

Ifølge Rasmus Prehn ligger forslaget fra MS ”på linje med nogle af de overvejelser, vi arbejder med”.

Udenrigsministeriet har i dag en oplysningspulje, der går til formidling om forhold i udviklings- og vækstlande.

Den kan blandt andet søges af journalister, men ikke af skoler til studieture.

MS vil derfor putte flere penge i puljen og åbne den for uddannelsesinstitutioner eller lave en ny ”solidaritetspulje” til studieture.

Ifølge MS’s generalsekretær, Tim Whyte, vil det passe godt til den selvudnævnte solidaritetsminister Rasmus Prehns ønske om at fremme global solidaritet.

Tim Whyte ser en pulje for sig, hvor midler tildeles mod krav om eksempelvis faglig forberedelse, der inddrager verdensmålene eller menneskerettigheder ­– og at turene følges op af oplysningsarbejde for eleverne.

Et ”benspænd”
Tim Whyte er egentlig tilhænger af et loft over betaling til studieture, som regeringen har foreslået det.

”Det er et problem, hvis den private pengepung afgør, om eleverne kan komme ud og få de store oplevelser,” siger han.

Han ser derfor forslaget om en ny pulje som ”en oplagt mulighed for at sikre en mere lige adgang”.

Det vil slå to fluer med et smæk for regeringen: Udviklingsministeren vil få flere unge engageret i globale problemstillinger, mens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil understøtte gymnasielovens mål om global dannelse.

Med et prisloft på studieture risikerer regeringen nemlig at afskære unge fra én af de muligheder, de har for at komme ud i verden, mener Tim Whyte.

”Det burde være en af de udlignende effekter ved ungdomsuddannelser, at de netop giver folk adgang til muligheder, de ikke ville få på egen hånd. Hvis vi vil leve op til det ideal, så skal vi tænke mere nyt,” siger han og tilføjer:

”Det ville være oplagt at kigge efter midler i Udenrigsministeriet, når man nu har et mål om at engagere flere unge i udviklingssamarbejde. Det ville være med til at gøre målet konkret og håndterbart.”

Når udviklingsministeren vil engagere flere unge, er det således uheldigt, at undervisningsministeren samtidig kommer med det, Tim Whyte kalder et ”benspænd”.

”Det er i øvrigt påfaldende, at flere ministre i regeringen – herunder både undervisningsministeren og statsministeren – selv har rejst og engageret sig i udviklingslande i deres ungdom. Var det ikke en idé at sørge for, at flere danske unge får glæde af det udsyn – ikke mindst når vi lever i en tid, hvor globale spørgsmål om eksempelvis klimaforandringer fylder mere end nogensinde,” spørger han.

Måske med i forhandlinger
På Christiansborg modtages forslaget blandet hos partiernes undervisningsordførere. 

Konservative og Radikale siger nej tak til en rejsepulje, mens SF kalder det en ”sympatisk” ide, som partiet alligevel ikke kommer til at forfølge hårdt.

”Det lyder spændende, men det er vigtigere for mig at få genoprettet et uddannelsessystem, som er blevet udsultet i årevis. Det står ikke højt på min liste at lave en pulje, så særlige globale klasser kan komme på fancy studieture,” siger SF’s Astrid Carøe.

Venstres Ellen Trane Nørby kalder det et ”fint” forslag, som dog er ”en lappeløsning på, at ministeren er kommet med et rigidt og tåbeligt forslag, der skaber en lang række problemer”.

”Jeg forstår godt forslaget. For ministeren risikerer at skabe udfordringer for de unge og for nogle af de dannelsesperspektiver, vi også gerne vil have frem i uddannelsessystemet,” siger hun og byder forslaget velkommen i de forhandlinger, der venter om et prisloft.

Det samme gør Enhedslistens Jakob Sølvhøj og Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl.

Jakob Sølvhøj kalder det ”en interessant ide, som vi bør drøfte i forbindelse med forhandlingerne om ministerens forslag”, mens Jens Henrik Thulesen Dahl ”ikke vil afvise muligheden for en pulje”.

Når Konservative og Radikale omvendt afviser forslaget, bunder det i et ønske om ikke at ”vikle studieturene ind i mere bureaukrati”, som Anne Sophie Callesen (R) formulerer det.

Katarina Ammitzbøll (K) tilføjer:

”Man skal ikke begynde at overadministrere med puljer og loft. Det er helt unødvendigt. Man kan lave retningslinjer for, at det ikke må være socialt skævt, men så ellers lade dem bestemme selv ude på institutionerne.”

Vedersø: Alle kommer afsted
Hos Danske Gymnasier kalder formand Birgitte Vedersø også MS’s forslag for sympatisk.

Hun mener, det kan være relevant med en pulje, hvis et flertal ender med at lægge et lavt loft over betalingen til studieture.

”Men i virkeligheden er vi ikke så bekymrede for ikke at kunne skaffe penge nok til rejserne. For der er rent faktisk ikke elever, som må blive hjemme på grund af økonomi. Skolerne har i forvejen særordninger,” siger hun.

Ifølge Birgitte Vedersø har gymnasierne i dag typisk en fond, som kan yde tilskud til elever, der har problemer med at betale for studieture.

”Et loft skal man lave, hvis der er problemer med elever, der ikke kan komme med. Det mener jeg reelt ikke, der er. Det har ministeren heller ikke rigtig undersøgt. Men vi er ikke fuldstændig afvisende over for et loft. Det ville bare være bedre, hvis man bad skolerne om at sikre, at ingen må blive hjemme på grund af økonomi,” slutter Birgitte Vedersø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Birgitte Vedersø

Selvstændig konsulent, fhv. rektor, Gefion Gymnasium, bestyrelsesmedlem, Københavns Universitet
cand.mag. i dansk og italiensk (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00