Debat

Minister, Unicef & Grundfos Fonden: Brede partnerskaber skal sikre millioner af mennesker rent vand

Adgangen til rent drikkevand store dele af Afrika er voldsomt udfordret af klimaforandringer og coronapandemien. Innovative partnerskaber skal sikre Danmarks rolle i at forbedre vand- og sanitære forhold i de ramte områder, skriver Flemming Møller Mortensen, Karen Hækkerup og Kim Nøhr Skibsted.

Vi kan gør slet ikke nok for at sikre rent vand i Afrika, skriver Flemming Møller Mortensen, Karen Hækkerup og Kim Nøhr Skibsted. 
Vi kan gør slet ikke nok for at sikre rent vand i Afrika, skriver Flemming Møller Mortensen, Karen Hækkerup og Kim Nøhr Skibsted. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Flemming Møller Mortensen
Karen Hækkerup
Kim Nøhr Skibsted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert femte barn har ikke vand nok til at få dækket sit daglige behov. Det er den bedrøvelige konklusion i en netop offentliggjort analyse fra FN´s børneorganisation, Unicef.

Det kan vi som verdenssamfund ikke være bekendt.

I dag er det World Water Day. Og selvom milliarder af mennesker siden år 2000 har fået adgang til vand og sanitet, så mangler næsten halvanden milliard mennesker fortsat adgang til rent og sikkert drikkevand, heriblandt flere hundrede millioner børn.

Endnu flere mangler adgang til ordentlige sanitære forhold. Det har ikke alene konsekvenser for børnenes helbred – det er også med til at bremse udsatte samfunds muligheder for udvikling.

Manglende adgang til rent vand og sanitet er blandt de største årsager til, at børn under fem år dør i udviklingslande.

Mangel på vand er også med til at øge uligheden mellem kønnene. Det er nemlig ofte piger og kvinder, der går de lange, tidskrævende – og ofte usikre – ture til og fra en vandposter mange kilometer væk. Det betyder mindre tid til uddannelse, læring og leg. Vi gør det med andre ord slet ikke godt nok.

Klimaforandringer og covid-19 forværrer situationen
Klimaforandringerne har længe sat yderligere pres på de globale vandressourcer. Det ser man blandt andet i landene i Sahel-regionen og på Afrikas Horn, der er blandt de mest vandfattige og skrøbeligste områder i verden.

Manglende adgang til rent vand og sanitet er blandt de største årsager til, at børn under fem år dør i udviklingslande.

Flemming Møller Mortensen, Karen Hækkerup og Kim Nøhr Skibsted
Hhv. udviklingsminister, generalsekretær, Unicef Danmark og adm. direktør, Grundfos Fonden

Her forstærker klimaforandringerne den negative spiral af fattigdom, ulighed mellem kønnene, ustabilitet og konflikt. Når vi sammen kan bidrage til adgang til rent vand, så forebygger vi samtidig voldelige konflikter om knappe ressourcer. Det betyder færre sårbare mennesker på flugt fra nød. Det gavner særligt kvinder og børn, for fattigdom og kriser går altid værst ud over dem.

Vigtigheden af adgangen til rent vand er desværre også blevet yderligere aktualiseret med covid-19-pandemien. Millioner af børn har ikke kunne vaske hænder i rent vand og sikre sig basal hygiejne.

Derfor støttede Danmark vandindsatser med covid-19-hjælpepakkerne til udviklingslandene sidste år såvel som gennem øget bistand til vand under 2021 finansloven, herunder for at sikre rent vand til sundhedsklinikker.

Innovative partnerskaber
Heldigvis har en række organisationer og virksomheder de seneste år for alvor meldt sig på banen i kampen for lige global adgang til rent vand og sanitet. Det samme gælder Folketingets partier, hvor der er bred opbakning til, at Danmark skal gå forrest i bidraget til at indfri FN’s verdensmål. Og regeringen har netop med den globale klimastrategi gjort adgangen til rent vand i de fattigste og mest sårbare udviklingslande til en prioritet i den stigende danske klimabistand.

Målet er konkret, at Danmark skal sikre, at 5,8 millioner mennesker i Afrika får adgang til rent vand inden midten af 2023. Det ambitiøse mål skal sikres i partnerskab med civilsamfund, FN, udviklingsbankerne, danske virksomheder og danske prioritetslande i Afrika.

I Unicef er arbejdet med vand, sanitet og hygiejne også blevet en hovedprioritet. Tidligere var arbejdet primært koncentreret omkring katastrofeområder, men nu arbejdes der mere målrettet og på tværs af organisationens mange indsatser.

Det er også opløftende at se, at man de senere år har oplevet en stigende interesse blandt danske virksomheder og fonde, der ønsker at samarbejde med både organisationer som Unicef og indgå i samspil med det danske udviklingssamarbejde.

Foruden deres økonomiske investeringer bidrager virksomhederne med bæredygtige løsninger, teknologi og viden.

Flemming Møller Mortensen, Karen Hækkerup og Kim Nøhr Skibsted
Hhv. udviklingsminister, generalsekretær, Unicef Danmark og adm. direktør, Grundfos Fonden

Tidligere begrænsede fokus sig hovedsageligt til økonomiske donationer, men i dag handler det i stigende grad om fælles indsatser, hvor man arbejder langsigtet og ikke blot donerer en enkelt gang.

Foruden deres økonomiske investeringer bidrager virksomhederne med bæredygtige løsninger, teknologi og viden. Som et godt eksempel på netop det lancerer Unicef Danmark og Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) i dag et nyt treårigt partnerskab. Målet er at sikre rent vand og sanitet til næsten 200.000 mennesker i udsatte regioner i Tanzania. Indsatsen skal lykkes ved hjælp af nye teknologiske løsninger og ved at samarbejde tæt med regeringen i Tanzania.

Samarbejdet kan forhåbentlig blive et godt eksempel på nye og innovative partnerskaber inden for udviklingssamarbejdet og demonstrere, hvordan vi kan nå længere i vores udviklingspolitiske ambitioner, hvis vi går sammen. Det kollektive løft vil være afgørende for at nå Verdensmål nummer seks.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00