Ngo'er i opsang til regeringen: I tegner skønmaleri af jeres indsats for verdensmålene

VERDENSMÅL: Regeringens rapport om Danmarks arbejde med SDG'erne tegner et misvisende billede af Danmarks reelle indsats, mener Globalt Fokus og 92-gruppen. Finansministeren kan ikke tage ngo'ernes kritik seriøst.

Foto: Udenrigsministeriet
Rasmus Dahl Løppenthin

Regeringen maler et skønmaleri, når man i forbindelse med ny rapport om implementeringen af FN's verdensmål fastslår, at Danmark bør "ranke ryggen".

Det mener ulandsorganisationernes brancheforening, Globalt Fokus.

"Det bliver lidt et skønmaleri i stedet for at sætte nogle ambitioner. Måske af frygt for at fejle, men det skal man ikke være så bange for," siger formand Laust Leth Gregersen.

Han savner, at man giver konkrete bud på, hvordan Danmark kan blive bedre i arbejdet med verdensmålene.

Normalt lytter jeg meget aktivt til Globalt Fokus og andre ngo'er, for jeg synes, de kommer med værdifulde inputs. Men jeg synes, de rammer den her diskussion helt skævt.

Kristian Jensen
Finansminister (V)

"Det er svært at læse rapporten sådan, at man konkret adresserer nogle udfordringer og anviser, hvordan man vil løse dem. Og det er for mig at se hele pointen med verdensmålene; at det er nogle meget ambitiøse målsætninger, som vi har sat i fællesskab. Og så handler det om, hvordan vi kan gøre det bedre," siger Laust Leth Gregersen.

Gammel vin på nye flasker
Han får opbakning fra bæredygtighedsnetværket 92-gruppen.

Her undrer man sig over regeringens tilgang til afrapportering om verdensmålene. Inden for SDG-rammen er der nemlig en metodik i form af en lang række delmål og indikatorer, som man kunne have brugt til at måle på Danmarks indsats inden for blandt andet ligestilling, grøn energi og fattigdomsbekæmpelse.

I stedet har man primært skelet til regeringsgrundlaget, lyder kritikken.

"Rapporten er jo en mærkelig blanding af forskellige egne mål. Man tager ikke udgangspunkt i de 17 mål, 169 delmål og 232 indikatorer, som der er i verdensmålene. Tværtimod tager man egne 37 målsætninger, som er plukket ud af regeringsgrundlaget og regeringens prioriteter," siger formand for 92-gruppen Torleif Jonasson, som samtidig er generalsekretær i FN-forbundet.

Laust Leth Gregersen er enig.

I rapporten fremhæver regeringen det som SDG-indsatser, at man har øget beskæftigelsen, reduceret antallet af kræftpatienter og lettet skatterne for erhvervslivet.

Men den politik var også blevet gennemført, selvom der ikke var nogen verdensmål, lyder det.

"Man har plukket nogle indsatser og målemetoder, som er svære at genfinde i verdensmålsrammen, og det er rigtig ærgerligt," siger Laust Leth Gregersen.

92-gruppen har sammen med ulandsorganisationernes brancheforening, Globalt Fokus, i sidste uge udgivet en rapport, som tegner et noget andet billede af regeringens arbejde med verdensmålene. 

Her har man givet karakterer til arbejdet med at implementere hvert af de 17 verdensmål. Der er tre karakterer; bundkarakteren rød, middelkarakteren gul og topkarakteren grøn.

Ved ingen af de 17 verdensmål får regeringen karakteren grøn.

Og et de helt store problemer er, at vi som nation ikke er bæredygtige, mener Torleif Jonasson.

"Man kan jo spørge sig selv, om hele kloden kan leve, som vi gør og med vores CO2-udledning," siger formand Torleif Jonasson og fortsætter:

"Med de ressourcer, Danmark har, gør vi simpelthen for lidt for at gennemføre verdensmålene."

Finansminister Kristian Jensen (V) er ellers kendt som en begejstret SDG-ambassadør. Så sent som tirsdag modtog han en tjekkisk pris for sit engagement i verdensmålene.

Men finansministeren har ikke mange allierede i blå blok, som deler begejstringen for verdensmålene, mener Globalt Fokus-formand Laust Leth Gregersen.

"Jeg vil gerne kvittere for Kristian Jensens personlige engagement i verdensmålsdagsordenen. Man er ikke i tvivl om, det ligger tæt på hans hjerte. Men man kan indimellem få fornemmelsen af, at han står lidt alene i regeringen med sin begejstring for verdensmålene."

Kristian Jensen: Useriøs kritik
Finansminister Kristian Jensen er imidlertid måbende over for påstanden om, at regeringen ikke gør nok for at implementere verdensmålene.

"Jeg forstår ganske enkelt ikke kritikken," siger han.

Kristian Jensen fastholder, at Danmark yder en stærk indsats for at fremme verdensmålene.

"Når man kigger på de forskellige indrapporteringer fra de ministerier, som har været ansvarlige for at indlevere data, så går det faktisk udmærket i Danmark med at implementere verdensmålene. Og det er også derfor, vi ligger højt på alle de internationale ranglister," siger han.

Finansministeren glæder sig særligt over, at det er lykkedes at få så mange flygtninge og familiesammenførte i arbejde. Og at det generelt går fremad med beskæftigelsen.

Samtidig fremhæver han SDG-fonden, som blev præsenteret i sidste uge. Fonden har en startkapital på godt fire milliarder, der skal bruges til bæredygtige investeringer i udviklingslandene.

"Det er vigtigt, at vi kigger ud i verden, så det er glimrende, at vi har fået etableret en verdensmålsfond, hvor vi går ud og investerer danske pensionspenge og offentlige midler i aktiviteter, der fremmer verdensmålene," siger Kristian Jensen.

Kristian Jensen har samtidig læst 92-gruppens og Globalt Fokus' rapport om regeringens arbejde med at implementere verdensmålene. Og han studser over konklusionerne.

Blandt andet får regeringen den dårligste karakter i arbejdet med at fremme kvalitetsuddannelse.

"Vi investerer ufatteligt meget i de her år i uddannelser. Vi har flere og flere, der tager en uddannelse, vi har flere, der tager en videregående uddannelse. Rigtig mange unge mennesker tager en gymnasiel uddannelse, og så giver de os rødt lys i den. Det giver faktisk ikke nogen mening," siger Kristian Jensen.

Han mener ngo'ernes kritik er ramt helt ved siden af skiven.

"Normalt lytter jeg meget aktivt til Globalt Fokus og andre ngo'er, for jeg synes, de kommer med værdifulde inputs. Men jeg synes, de rammer den her diskussion helt skævt. Og det gør, at jeg har svært ved at tage deres rapport særlig seriøst," siger Kristian Jensen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Laust Leth Gregersen

Politisk chef, Oxfam Ibis
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005), cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS. 2009)

Torleif Jonasson

Generalsekretær, FN-forbundet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00