Ngo'er: Regeringen må gå i front for at redde bistanden til Afghanistan

DEBAT: Danmark bør være med i front i kampen mod at sætte allerede opnåede fremskridt i Afghanistan over styr. Det haster, skriver fem ngo'er op til den nye donorkonference i Genève.

Af Tænketank Afghanistan
Se dokumentationsboksen for indlæggets afsendere

Allerede på mandag mødes den afghanske regering og det internationale samfund, herunder Danmarks repræsentanter, i Genève til en konference om Afghanistans fremtid.

Der er stor usikkerhed om den langsigtede, internationale bistand. En reduktion i den humanitære hjælp ligger lige for. Mange store donorer kæmper med nye prioriteter – ikke mindst covid-19, og der er en vis mentaltræthed med Afghanistan.

Hvad står på spil? Vi risikerer at efterlade de civile afghanere i en endnu sværere situation. Det vil også påvirke sikkerhedssituationen hos os selv i donorlandene: Hvis ikke vi hjælper afghanerne med basale behov, så destabiliseres det Afghanistan yderligere.

Biden vil som præsident være pragmatisk
Vi skal også være opmærksomme på, at USA's kommende administration under præsident Joe Biden har et mere pragmatisk syn på internationalt samarbejde i Afghanistan, end Donald Trump viste.

Vi går fra nærmest lukkede døre til et ønske om en ny, fælles agenda. USA skal mærke, at Danmark og Europa er klar til en fælles dagsorden om humanitært arbejde i Afghanistan.

På mange planer kommer konferencen i Genève fra på mandag på et kritisk tidspunkt. Internationale ledere ventes umiddelbart fortsat at støtte udviklingen af Afghanistan, men regeringerne og donorerne overvejer deres prioriteter. Med svigtende politisk og mediemæssigt fokus på Afghanistan er det en svær balance. 

Gevinster fra to årtier kan gå tabt
Afghanistan er kommet langt de seneste 20 år, men har stadig lang vej igen. Landet har fortsat krigshandlinger og er afhængig af international bistand til basalt set at redde liv og forbedre folks levevilkår.

Hvis vi stopper eller begrænser støtten nu, vil det skubbe millioner ud i mere fattigdom. Vores gevinster for ikke mindst afghanske kvinder og børn kan gå tabt.

Blandt to årtiers gevinster er, at børne- såvel som mødredødeligheden er halveret. Antallet af børn i skoler er næsten fordoblet. De fremskridt skyldes hårdt arbejde fra afghanerne selv og fra aktørerne i international udviklingsbistand, herunder fra Danmark.

Konflikten er dog stadig den farligste for børn i hele verden, og alle børn er vokset op i krig, hvilket blandt andet påvirker deres mentale sundhed. 

Danmarks rolle
Hvad skal Danmark gøre på konferencen i Genève?

Vi opfordrer den danske regering og internationale partnere til ikke alene at fortsætte, men også øge støtten til afghanerne. Vi må støtte deres ønsker om en bæredygtig udvikling og fred i Afghanistan. Hvis signalerne fra Genève blafrer utydeligt, så gør håbet, motivationen og resultaterne det også.

Vi fem danske ngo'er med dagligt hjælpearbejde i Afghanistan ønsker, at den danske regering arbejder for fem hovedprioriteringer:

Menneskerettigheder, herunder især kvinders, pigers, mindretals og andre sårbare gruppers rettigheder, som adgang til uddannelse og sundhedspleje. Det er vigtigt, at de grupper også er repræsenteret og er aktive i fredsforhandlingerne.

Fortsat støtte til nationale og internationale ngo'er. Uden dem vil det være umuligt for Afghanistan at skabe bæredygtig, langsigtet udvikling, så midler til for eksempel uddannelse rækker over flere år.

Beskyttelse af ytrings- og foreningsfrihed. I november dræbte en bilbombe i Helmand journalisten Elyas Dayee fra Radio Free Europe og Radio Libertys afghanske del. Broderen, som også er journalist, blev såret. Også civilsamfundet bliver angrebet mere. De, der har potentiale til at ændre Afghanistan nedefra, bringes til tavshed eller tvinges på flugt.

Kampen mod korruption skal prioriteres af den afghanske regering og dens internationale partnere.

Kampen for arbejdspladser. I nogle områder er op mod 30 procent arbejdsløse, fordi der blandt andet er tørke, internt fordrevne, og fordi mange ngo'er er taget væk. Små entrepriser, også for kvinder og landbruget, skal optimeres. Det er afgørende for selvforsørgelsen og for at bremse kriminalitet samt støtte til Taleban/Isis.

Regeringen sender forkert signal
Danmark har et stort ansvar for de udfordringer. Vi kan vælge at lægge os anonymt i baghjulet af internationale donorer – eller gå foran med en klar profil, som vi ngo'er ønsker. Det skaber størst indflydelse.

Danmarks Afghanistan-strategi fortsætter et år mere end beregnet i 2021 på grund af corona, men signalerne fra regeringen og tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) har peget mod, at fokus på Afghanistan er i fare.

I regeringens finanslovsforslag handler det om besparelser på 364 millioner kroner – taget fra Afghanistan (samt Myanmar og Bangladesh) for at opprioritere Afrika. Det er forkerte signaler også internationalt, hvis Danmark skal tage en ledende rolle de kommende dage i Genève.

Afghanistan er i en kritisk fase
Stærk finansiel og teknisk støtte til Afghanistan er presserende, hvilket der også var momentum for på konferencen 'Do Not Forget Afghanistan' i København 11. september. Afghanistan er nemlig i en kritisk fase.

Fredsforhandlinger mellem den afghanske regering og Taleban i Doha er afgørende trods skænderier om procedure. En yderligere svækket afghansk regering uden signifikante, humanitære resultater åbner for mere vold, når Taleban intet formål ser med forhandlinger.

Voldsniveauet er allerede for højt og bidrager til, at fattigdomsniveauet ifølge Verdensbanken kan stige til 72 procent af afghanerne i år.

Hertil er Afghanistan et af de mest sårbare lande for klimaændringer med voldsommere tørker og oversvømmelser. Det forværrer virkningerne af øvrige konflikter.

Argumenterne for at holde fast i bistand til Afghanistan er stærke. Forhandlingerne i Genève er chancen for at holde fast i bistanden – også fra dansk side.

Forrige artikel Tidligere Danidarådgiver: Jeg stoppede efter ti år – med ondt i hovedet og samvittigheden Tidligere Danidarådgiver: Jeg stoppede efter ti år – med ondt i hovedet og samvittigheden Næste artikel PlanBørnefonden: Investering i piger er en god forretning PlanBørnefonden: Investering i piger er en god forretning