Ny CISU-formand jagter alternativ finansiering

FORMANDSSKIFTE: CISUs nye bestyrelsesformand vil imødekomme den brutale nedskæring af udviklingsbistanden med alternativ finansiering og bedre vidensdeling. Og så vil han have sine medlemsorganisationer i arbejdstøjet. Mød Jon Clausen.

Cisus nye formand vil sætte fokus på samfinansiering og partnerskaber med virksomheder. Nye finansieringsformer skal erstatte de gamle, fortæller Jon Clausen.<br>
Cisus nye formand vil sætte fokus på samfinansiering og partnerskaber med virksomheder. Nye finansieringsformer skal erstatte de gamle, fortæller Jon Clausen.
Foto: Cisu
Claus Nordahl

Regeringen skar syv milliarder kroner af udviklingsbistanden i 2016, og det ramte de danske udviklingsorganisationer hårdt. Midt i stormen sad foreningen af udviklingsorganisationer, Cisu, med en nedskæring på 33 procent og 300 forvirrede medlemsorganisationer i røret. Ud af stormen kom en rystet organisation med en tilskudsreduktion fra 150 millioner til 97,6 millioner på civilsamfundspuljen.

Men det er nye tider, fortæller Jon Clausen, der 16. maj blev valgt som ny formand for Cisus bestyrelse. Siden nedskæringerne på civilsamfundspuljen har Cisu afsøgt nye muligheder og genvundet terræn. Blandt andet gennem den humanitære pulje Danish Emergency Relief Fund på i alt 75 millioner kroner.

Syv millioner fra EU
Jon Clausen er ikke typen, der beklager sig, og det står også klart, da Altinget Civilsamfund ringer for at få et tiltrædelsesinterview med den nye formand.

“Vores organisationer har aldrig haft større kapacitet, end de har nu. Deres projekter er støtteværdige, men der er selvfølgelig færre midler. Det har vi taget konsekvensen af og lavet puljereformer samtidig med et større fokus på alternativ finansiering,” siger Jon Clausen.

Han håber stadig, at staten vil finde penge til at finansiere det uudnyttede potentiale blandt Cisus medlemmer. Men den nye formand understreger samtidig, at man også må tilpasse sig og få gang i alternative finansieringensmodeller. I skrivende stund venter formanden på den sidste behandling af en større pulje fra EU.

“Bestyrelsens fokus bliver i høj grad at kigge fremad og imødekomme den situation, vi og vores medlemmer er kommet i. Inden alt for længe får vi forhåbentlig godkendt et EU-projekt til oplysningsarbejde. Vi mangler tredje og sidste godkendelse,” siger formanden om EU-projektet, der indebærer et samarbejde med seks partnere i syv lande, der tilsammen skal hive syv millioner euro hjem.

Samfinansiering som løftestang
Formanden står sammen med resten af den nye bestyrelse over for arbejdet med en ny treårig strategi. Hvad planen skal indeholde, er langt fra faldet på plads. Men Jon Clausen vil gerne løfte lidt af sløret for, hvad han vil forsøge at få igennem. Et større fokus på alternativ finansiering fra eksempelvis EU er selvskrevet. Men virksomhedspartnerskaber og samfinansiering er også veje, som den nye formand ser som særlig farbare.

“Vores medlemmer bliver ofte mødt med et krav om 10 - 20 procent egenfinansiering, når de søger penge i EU eller hos fonde. Der skal vi i Cisu have kigget på, om vi kan finansiere den del, så puljen bliver en løftestang til videre finansiering,” fortæller Jon Clausen, der ser mange muligheder i samfinansiering.

Cisu praktiserer allerede samfinansiering i forbindelse med EU-ansøgninger, men han understreger, at det langt fra er nok. Derfor vil han sætte et arbejde i gang med at analysere mulighederne for, at foreningen kan tilbyde en bredere og mere nuanceret rådgivning i forbindelse med fondsstøtte.

“Der ligger et arbejde foran os på det punkt. Vi skal have kortlagt, hvilke fonde der er interessante at have dialog med, og vi skal have kanaliseret den information videre ud til vores medlemmer,” siger Jon Clausen.

Det samme arbejde ser Jon Clausen i forbindelse med privatsektoren. Her vil den nye formand se nærmere på, hvordan små og mellemstore organisationer kan etablere partnerskaber med virksomheder.

De store vender hjem
Vidensdelingen i sektoren er generelt noget, der ligger den nye formand på sinde. Og at flere store organisationer fra næste år ikke længere vil være at finde på finansloven, ser Jon Clausen som en oplagt mulighed for at vidensdele og sammen løfte sektoren.

“Vi ved, at Verdens Skove, Vedvarende Energi og Ghana Venskab næste år kommer tilbage til Cisu, og flere er formentlig på vej. De kommer med bred erfaring i blandt andet organisering af større programmer, som andre medlemmer kan trække på, og det skal vi udnytte,” fortæller formanden.

Inddrage den brede befolkning
Jon Clausen har været engageret i det danske udviklingsmiljø siden 2005 og var fra 2012-2017 formand for organisationen Axis, der arbejder med uddannelse i udviklingslande. Han blev valgt ind i Cisus bestyrelse i 2014, hvor han de sidste to år har fungeret som næstformand.

Den nye formand er desuden uddannet cand. mag. i kulturstudier og journalistik, og til daglig arbejder han på Københavns Universitet, hvor han koordinerer en kandidatuddannelse i Global Udvikling og laver pressearbejde.

Han brænder for udvikling og har gjort det lige siden sin første rejse som frivillig for netop Axis. Derfor er det magtpåliggende for ham at finde svar på, hvordan sektoren får sikret den brede befolknings engagement for udviklingsspørgsmål. Noget som midlerne fra den seneste EU-ansøgning skal bruges til, hvis den går igennem.

“At sikre forståelsen for FNs verdensmål er altafgørende, og vi skal have den brede befolkning med. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi får engageret vores medlemmer endnu mere til at bidrage med det stykke arbejde. Vi skal derfor have skabt netværk og samarbejder, der kan lave oplysning på en ny og engageret måde” understreger formanden, der ser frem til arbejdet med at udvikle organisationen i en ny og forandret virkelighed.

“De sidste to år har vi snakket rigtig meget om nedskæring og tilpasning. Nu håber jeg, vi kan få mere fokus på udvikling og nye strategier, der vil sikre en større og stærkere udviklingssektor,” siger Jon Clausen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Clausen

Kommunikationskonsulent på DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier)
cand.mag. i kulturstudier og journalist (Roskilde Uni. 2011)

0:000:00