Ny debat: Er Flygtningekonventionen forældet?

DEBAT: Trænger vi stadig til et opgør med Flygtningekonventionen? Hvad stiller vi op med millioner af klimaflygtninge, der ikke er beskyttet af konventionen? Det spørger Altinget: udvikling et panel af aktører, eksperter og en enkelt politiker om i en ny debat.

I 2015, da flygtninge og migranter strømmede til Europa, blæste flere af Folketingets partier til kamp mod FN's Flygtningekonvention, som blev kaldt "forældet", fordi den blandt andet sætter grænser for, hvilken flygtningepolitik Danmark kan føre. Regeringen droppede siden det helt store opgør, men debatten ulmer stadig. 

Parallelt med denne debat rejser sig et helt nyt dilemma. For mens vi diskuterede flygtninge, der lod krig, sult og fattigdom i Syrien og Afrika bag sig, i 2015, så flygtede langt flere mennesker samme år fra klimaet end fra krig.

Men i modsætning til mennesker, der flygter fra krig og forfølgelse, har klimaflygtninge de fleste steder i verden ikke krav på asyl. FN's Flygtningekonvention beskytter nemlig ikke klimaflygtninge. Og frem mod 2050 anslår man, at op imod 250 millioner mennesker kan være permanente klimaflygtninge. 

Altinget: udvikling spørger nu aktører, eksperter og en enkelt politiker: Er Flygtningekonventionen forældet?

Hvordan kommer verden til at se ud, hvis konventionen suspenderes, og nationalstaterne skal føre deres egen flygtningepolitik? Og hvad gør vi egentlig med klimaflygtningene?  

Mød panelet her:

Louise HolckLouise Holck
Vicedirektør, Dansk Institut for Menneskerettigheder.

 

 

Christian Friis BachChristian Friis Bach
Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp.

 

 

Morten MesserschmidtMorten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet og kandidat til Folketinget. 

 

 

Jesper LindholmJesper Lindholm
Lektor med speciale i asylret ved Aalborg Universitet.

 

 

Sune LægaardSune Lægaard
Lektor i filosofi og forsker i immigration ved Roskilde Universitet. 

Forrige artikel PET: Iransk efterretningstjeneste planlagde attentat i Danmark PET: Iransk efterretningstjeneste planlagde attentat i Danmark Næste artikel Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp får international post Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp får international post