Ny flygtningekommissær får hænderne fulde fra start

BAGGRUND: Den nye græske EU-kommissær for migration og interne anliggender får sit at se til fra dag ét. Flygtningestrømmen mod EU ser ud til at fortsætte med at vokse i omfang, mens en kamp om mere solidariske asylregler mellem Nord- og Sydeuropa er under opsejling.

Dansk Flygtningehjælp forventer over en halv million asylansøgere til Europa i 2014.
Dansk Flygtningehjælp forventer over en halv million asylansøgere til Europa i 2014.Foto: Freedom House
Kasper Frandsen

Der er en risiko for, at systemet simpelthen bryder ned rent politisk ved, at lande holder op med at registrere eller tage imod asylansøgere.

Thomas Gammeltoft-Hansen
Forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder
Fakta
Her er den nye kommissærs vigtigste opgaver:

-
Udvikle en ny EU-politik for lovlig migration, så EU kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

-
Styrke effektiviteten af The European Border Agency FRONTEX ved at udvikle et system, der kan trække på ressourcer fra alle medlemslande.

-
Arbejde for at sikre en fuld og konsistent implementering af the Common European Asylum System. 

-
Gennem samarbejde med EU’s udenrigskommissær og udviklingskommissær sikre bedre koordination med 3. lande. Samtidig skal udvikles en strategi, der skal sikre bedre reaktion i nødsituationer.

-
Bekæmpe kriminalitet med et klart link til EU-politikker mod blandt andet menneskesmugling.

-
Identificere, hvordan EU kan gøre en reel forskel i kampen mod terrorisme og radikalisering med respekt for menneskerettighederne.

-
Arbejde tæt sammen med EU’s udenrigsminister, udviklingskommissær og handelskommissær om at styrke EU’s strategiske partnerskab med Afrika.

Læs hele EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers missionbrev.

Kilde: EU-kommissionen

Det stigende antal asylansøgere, der flygter mod EU, ser ud til at fortsætte med rekordmange store humanitære katastrofer i verden, hvor især millioner af syrere er på flugt fra en borgerkrig lige uden for EU.

Det har ført til tusindvis af druknede bådflygtninge, pressede asylsystemer samt en mere og mere voldsom asyldebat i store dele af EU. Blandt andet derfor har den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, oprettet en ny kommissærpost for migration og interne anliggender.

Manden, der kommer til at stå med at håndtere disse udfordringer, bliver den tidligere udenrigsminister og afgående forsvarsminister fra Grækenland, Dimitris Avramopoulos.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00