Ny rapport: Blockchain kan revolutionere effekten af udviklingsbistand

TEKNOLOGI-OPTIMISME: Online-databasen Blockchain kan skabe markante fremskridt i udviklingslandene, viser ny rapport. Teknologien rummer et enormt potentiale, siger udviklingsministeren.

Den delbare opensource database Blockchain kan skabe markant fremgang i ulandene, viser ny rapport.
Den delbare opensource database Blockchain kan skabe markant fremgang i ulandene, viser ny rapport.Foto: Privatfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Den internatonale database blockchain rummer potentialet til at skabe landevindinger inden for international ulandsbistand. Det viser et nyt studie fra Udenrigsministeriet, Coinify og Sustainia.

"Formår vi at tage den her teknologi til os, kan vi løse nogle af de problemer, som vi har kæmpet med i ulandene i årtier, " siger projektchef i Sustania, Marianne Haahr, som er forfatteren bag rapporten, der blev præsenteret i FN-byen torsdag.

Blockchain er en opensource database, hvor brugerne i en slags sky kan overføre krypterede oplysninger, som bliver delbar for alle, der er koblet på systemet.

Den mest profilerede enhed i kæden er sandsynligvis online betalingsmidlet bitcoin, som er en såkaldt kryptovaluta, der fungerer uafhængigt af banker og stater. 

Der er jo desværre en del korruption i mange udviklingslande, så kan man overføre pengene direkte til projekterne, bliver anvendelsen af ulandsbistand langt mere effektiv.

Marianne Haahr
Projektchef, Sustainia

Og Marianne Haahr er ikke i tvivl om, at kryptovaluta kan være central i fattigdomsbekæmpelsen, fordi det kan lette fattiges adgang til kapital. Samtidig bliver det langt mindre bøvlet at foretage økonomiske transaktioner sammenlignet med en traditionel bankoverførsel.

"Der er jo desværre en del korruption i mange udviklingslande, så kan man overføre pengene direkte til projekterne, bliver anvendelsen af ulandsbistand langt mere effektiv," siger Marianne Haahr.

Alligevel anerkender hun, at tiden ikke er moden til at overføre al ulandsbistand via kryptovaluta. Bitcoin er blevet spekulanternes Narnia, og valutaen oplever massive udsving. Det seneste 14 dage er værdien fordoblet sammenlignet i forhold den danske krone.

"Der er betydelig risiko ved bitcoin. Derfor er det egentlig også en central pointe, at blockchain er meget mere end kryptovaluta," siger Marianne Haahr, der ser et større potentiale andre steder i kæde-databasen.

Eksempelvis er det et problem, at mange afrikanere ikke kan dokumentere deres ret til et stykke jord på grund af korrupte og ineffektive offentlige sektorer.

Blev Blockchain derimod et anerkendt database-system, ville borgeren pludselig kunne overføre sin dokumentation til dele-skyen via mobiltelefonen. Og dermed få langt lettere adgang til kapital.

"Vi har stået med den her problemstilling omkring jordrettigheder i utrolig lang tid. Men for mig at se rummer blockchain potentialet til, at vi kan tage et stort skridt fremad," siger Marianne Haahr og fortsætter.

"Så kan du sige, at de fattigste i ulandene ikke har en mobiltelefon. Og der er nok ikke i tvivl om, at det i første omgang primært er middelklassen, som vil få glæde af de her fremskridt."

Projektchefen peger imidlertid på, at man kan opstille Blockchain-netcaféer, hvor borgere uden mobiltelefon kan få adgang til databasen.

Optimistisk minister
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har noteret sig rapportens konklusioner og glæder sig over resultatet.

”Der er enorme muligheder i at bringe den teknologiske udvikling i spil i udviklingssamarbejdet. Brug af blockchain og kryptovalutaer er bare nogle af de teknologier, som kan være med til at give os helt nye redskaber i den udviklingspolitiske værktøjskasse," siger hun i en pressemeddelelse.

Og signalet glæder Marianne Haahr.

"Hvis det her skal lykkes, skal der jo være nogen, som tager teknologien til sig. Og her tror jeg virkelig Danida kan komme til at spille en vigtig rolle," siger hun.

Det kræver massive mængder af energi, at holde online-databasen kørende. Alene Bitcoin konsumerer ifølge Politiken, hvad der svarer til Danmarks samlede elforbrug.

"Der er en udfordring i forhold til ressourceforbruget. Helt klart. Men der er jo ingen, der siger, man ikke kan hente energien via vedvarende energikilder, som vi ser et prisfald på i øjeblikket," siger Marianne Haahr.

"Samtidig er det væsentligt at huske på, at Bitcoin skiller sig ud, fordi det er blevet så populært for spekulanter, så der sker mange handler hvert sekund. Derfor er det også langt mere ressourcekrævende end eksempelvis registrering af jord."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Haahr

Fhv. projektchef, the Global Opportunity Project, Sustainia, fhv. kommunikations- og advocacychef, CARE Danmark
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni. 2004), master i international menneskeret og demokratisering (EIUC)

0:000:00