Olsen Dyhr beklagede nødbremse-koks i åbningstale

LANDSMØDE: Ikke et ord om Cekic, da Pia Olsen Dyhr beklagede hele nødbremse-forløbet i sin åbningstale, der stod i globaliseringens tegn og angreb de højrenationalistiske bølger til glæde for baglandet.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Peter Pagh-Schlegel

SF har haft en træls opvarmning til dette års landsmøde.

Børn skal undtages fra reglerne. Sker det ikke, kære venner, så stemmer SF selvfølgelig nej! Sådan er det

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

Mens afgående partiprofil Özlem Cekic i torsdags gik til angreb på partiets ”højredrejning”, måtte partiets gruppeformand Jacob Mark trække støtten tilbage til den såkaldte ”nødbremse”, der potentielt kunne lukke grænsen for uledsagede flygtningebørn.

Fik afværget elefanten
Partiformand Pia Olsen Dyhr havde derfor en udfordring med at få adresseret sagen kortvarigt og dermed afværge, at der tramper en mindre elefant rundt i rummet.

”Det var vores klare vurdering, at der var styr på behandlingen af uledsagede flygtningebørn. Her gjorde vi ikke vores forarbejde godt nok. Og det skal jeg være den første til at beklage,” sagde Olsen Dyhr fra talerstolen i Odense.

Samtidigt forsikrede hun, at alle selvfølgelig skal have en fair og ordentlig asylbehandling, hvis Schengen og Dublin-systemet skulle bryde sammen.

”Børn skal undtages fra reglerne. Sker det ikke, kære venner, så stemmer SF selvfølgelig nej! Sådan er det,” sluttede hun og modtog dermed formiddagens største klapsalve fra salen.

Trump og Le Pen var hovedskurke
Selvom SF i første omgang har et kommunalvalg i november at se frem til, var formandens tale primært præget af internationale politiske bevægelser.

Donald Trump, Wilders og Le Pen fik flere klø end Lars Løkke Rasmussen.

"De nationalistiske højrekræfter er rigtig gode til én ting: at skabe had og splittelse. Men når det kommer til løsninger, har de ingen," lød det fra formanden, der beskrev den kommende tid som en afgørende armlægning om retningen for Europa og verden.

Et stensikkert kort at smide foran sine egne medlemmer.

EU-begejstring som aldrig før
Omvendt understregede Pia Olsen Dyhr tydeligt, at løsningen kun er et stærkt europæisk samarbejde.

"Der har aldrig før været mere brug for et stærkt europæisk samarbejde, der kan danne modpol til Trumps tosserier og være bolværk mod de populistiske højrekræfter i Europa," lød det fra formanden, der efterfølgende gav en mindre stikpille til kollegerne i det fortsat EU-skeptiske Enhedslisten.

”Jeg forstår ikke folk på venstrefløjen, som aktivt er med til at puste til korthuset i en tid, hvor det jo ikke bliver venstrefløjen, men derimod en stærk højrefløj, som kommer til at diktere de fremtidige spilleregler i Europa. Det bliver nationalisme, fremmedhad, splittelse. Den helt forkerte vej – og en vej, som venstrefløjen ALDRIG burde bevæge sig ned ad,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Farligt blev det ikke
Formanden kom ind på andre politiske kæpheste som grøn omstilling og velfærdscentre i landdistrikterne. Men helt farligt blev det ikke.

Ved landsmødet sidste år valgte formanden at udfordre sine medlemmer ved at præsentere en strammere udlændingepolitik.

I år var talen klinisk renset for emner, der kunne provokere baglandet. Partiet skulle samles efter striden om nødbremsen – og mobiliseres op til efterårets kommunalvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00