Organisationer: Danmark bryder klimaaftale

KLIMA: Danmark lever ikke op til løftet om at bidrage med flere penge til klimastøtte i ulandene, mener organisationer.

Danmark overholder ikke klimaaftalen fra København.

Sådan lyder det ifølge Politiken fra udviklingsorganisationerne Care Danmark, Folkekirkens Nødhjælp og Oxfam Ibis, som onsdag fremlægger den første kortlægning af klimastøtten fra Danmark, som er spredt ud på en række af projekter og programmer.

I COP15-klimaaftalen fra 2009 forpligtede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig sammen med de andre rige landes ledere til at give 100 milliarder "nye og ekstra" dollar i klimastøtte.

Men ifølge de tre organisationer blev klimastøtten til ulandene næsten halveret fra 1,9 milliarder til en milliard, da V-regeringen trådte til i 2015. Og det strider imod aftalen:

”Danmark lovede at give ’flere, nye og ekstra penge’ til klimabistanden,” siger Sarah Kristine Johansen, politisk koordinator i Care Danmark, og fortsætter:

”Men hen ad vejen er det blandet sammen med udviklingsbistanden, som er skåret ned.”

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) afviser kritikken, og hun siger til Politiken, at Danmark lever op til de internationale forpligtelser. Hun peger på, at hvis man medregner private investeringer i klimatilpasning, er det danske bidrag på 2,4 milliarder kroner.

Forrige artikel  Regeringens egne tal: To milliarder i overskud til ulande og nødhjælp Regeringens egne tal: To milliarder i overskud til ulande og nødhjælp Næste artikel Ngo stifter aktieselskab og tjener penge på at løfte mennesker ud af fattigdom Ngo stifter aktieselskab og tjener penge på at løfte mennesker ud af fattigdom