Debat

Organisationer: Langtrukken familiesammenføring gør det svært at integrere sig

Folketinget bør genoverveje ændring af udlændingeloven og give alle flygtninge ret til at søge om familiesammenføring straks efter de har fået opholdstilladelse i Danmark, skriver Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty og Dignity.

Utrygheden og bekymringen i forhold til at kunne samle familien har stor indvirkning på en flygtnings liv. Det kan gøre det vanskeligt for den herboende at fokusere på at integrere sig, skriver en række organisationer.
Utrygheden og bekymringen i forhold til at kunne samle familien har stor indvirkning på en flygtnings liv. Det kan gøre det vanskeligt for den herboende at fokusere på at integrere sig, skriver en række organisationer.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Charlotte Slente
Tim Whyte
Vibe Klarup
Rasmus Grue Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketinget behandler lige nu regeringens forslag til ændringer af udlændingeloven, om at ventetiden for visse flygtninge skal afkortes fra tre til to år, før de kan søge om at få familiesammenføring.

Vi anbefaler, at Folketinget genovervejer forslaget, og i stedet giver alle flygtninge ret til at søge om at få familiesammenføring, når de får opholdstilladelse i Danmark.

Krig og konflikt fører meget ofte til, at familier adskilles. Adskillelse vil ofte være langvarig, fordi flugten i sig selv kan tage måneder og nogle gange år.

Danmark bør gøre sit bedste for at sikre flygtninges muligheder for at genoprette deres familieliv gennem hurtige og effektive familiesammenføringsregler i overensstemmelse med retten til familieliv. Hvilket blandt andet er beskyttet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Børnekonventionen.

Utrygheden har alvorlige konsekvenser for familielivet

Forlænget ventetid er belastende for både den herboende og for familien, der søger hertil.

Dertil kommer faren i et givent hjemland, som familien stadig kan befinde sig i. Utrygheden og bekymringen i forhold til at kunne samle familien har alvorlige konsekvenser for familielivet, og en stor indvirkning på en flygtnings liv.

Det kan gøre det vanskeligt for den herboende at fokusere på at integrere sig og leve op til de krav og forventninger, der stilles i Danmark. For flygtninge med traumer fra krig, flugt og tortur vanskeliggør ventetiden og uvisheden også deres behandlingsforløb.

I Danmark behandler vi flygtninge forskelligt, alt efter hvilken asylstatus, de modtager.

Selvfølgelig kan ingen føle sig rigtigt trygge, hvis deres familie ikke er i sikkerhed

Charlotte Slente, Tim Whyte, Vibe Klarup og Rasmus Grue Christensen
Hhv. Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty og Dignity

Flygtninge, som får midlertidig beskyttelse efter udlændingelovens paragraf 7.3, har indtil nu skullet vente tre år efter de har fået asyl på at kunne få familiesammenføring med ægtefælle eller samlever og mindreårige børn.

Paragraf 7.3 er den beskyttelse, der gives til mennesker der flygter fra “en særlig alvorlig situation i hjemlandet præget af vilkårlig voldsudøvelse og overgreb på civile”, og som vel og mærke kun gives i helt særlige tilfælde. Eksempelvis til syrere, som er flygtet fra borgerkrigen, men som ikke vurderes at være individuelt forfulgte.

Til sammenligning kan flygtninge med en anden opholdstilladelse søge familiesammenføring straks efter de har fået en opholdstilladelse.

Ændringsforslaget til familiesammenføringsreglerne kommer på baggrund af en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fra juli 2021, som vurderede, at tre år er for lang tid at vente på familiesammenføring.

Regeringen foreslår nu, at flygtninge med ophold efter paragraf 7.3 i stedet skal vente to år før de kan søge familiesammenføring, hvilket skal tillægges en efterfølgende sagsbehandlingstid, som ifølge Udlændingestyrelsen lige nu ligger på syv måneder.

Folketinget bør genoverveje forslaget

Det er selvfølgelig godt, at regeringen retter ind og forhåbentlig indser urimeligheden af at lade flygtningefamilier forblive langvarigt adskilt. Men det fremstår på ingen måder begrundet, hvorfor denne gruppe af flygtninge overhovedet skal udsættes for sådanne restriktioner.

Særligt fordi den midlertidige beskyttelse bliver givet i situationer, som ofte ikke er spor midlertidige – når man for eksempel ser varigheden af krigen i Syrien.

Som civilsamfundsorganisationer, der har tæt kontakt til flygtninge i Danmark, og løbende dokumenterer den menneskeretlige situation i flygtninges oprindelseslande, opfordrer vi Folketinget til at påtage sig sit ansvar for at sikre værdige og bæredygtige løsninger for flygtninge i Danmark.

Selvfølgelig kan ingen føle sig rigtigt trygge, hvis deres familie ikke er i sikkerhed. Derfor opfordrer vi Folketinget til at genoverveje forslaget og give alle flygtninge ret til at søge om familiesammenføring straks efter de har fået en opholdstilladelse i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Slente

Generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
cand.merc.int. (Copenhagen Business School 1994)

Tim Whyte

Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke
BA i kolonihistorie (Wesleyan University, USA 1998), fagjournalist (Danmarks Journalisthøjskole 2005)

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00