Oxfam Ibis kører hård kampagne mod Danske Bank – men bor selv hos koncernen

KRITIK: Oxfam Ibis har ført massive kampagner mod Danske Bank, men betaler hver måned husleje til Danica Pension, som er en del af koncernen. "Hykleri," mener DF. Først efter Altingets henvendelse har man besluttet at finde nye lokaler til sit sekretariat.

Drop U-danske Bank, siger Oxfam Ibis - her i en kampagne foran Danske Bank-domicilet på Kongens Nytorv. Men Oxfam Ibis bor selv i en bygning, der er ejet af Danske Bank-koncernen.
Drop U-danske Bank, siger Oxfam Ibis - her i en kampagne foran Danske Bank-domicilet på Kongens Nytorv. Men Oxfam Ibis bor selv i en bygning, der er ejet af Danske Bank-koncernen.Foto: Lise Lotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

En af Danske Banks argeste kritikere viser sig nu selv at have forbindelser til koncernen.

Oxfam Ibis har de seneste uger kørt flere kampagner for at få danskerne og kommuner til at skifte væk fra banken, som organisationen har døbt "U-danske Bank".

Men virkeligheden er, at organisationen selv bidrager til pengekassen i Danske Bank.

Danske Bank-selskabet Danica Pension ejer nemlig den bygning på Vesterbrogade, hvor Oxfam Ibis har sit sekretariat. Dermed betaler udviklingsorganisationen hver måned husleje til Danske Bank-koncernen, ligesom Danica Pension er medarbejdernes pensionsselskab.

Det er pinligt, at man har så utrolig travlt med at være klog på andres vegne, og så sjasker man selv rundt i det.

Claus Kvist Hansen
Udviklingsordfører, Dansk Folkeparti

Og det møder hård kritik fra Dansk Folkeparti.

"Det er hyklerisk," siger udviklingsordfører Claus Kvist Hansen. 

Han understreger, at der er "absolut intet, som retfærdiggør hvidvask". Men Claus Kvist Hansen har samtidig undret sig over, at Oxfam Ibis har kørt så hårdt på mod Danske Bank.

“Når det så viser sig, at de selv har fingrene dybt begravet i Danske Bank, er det for morsomt. Det er pinligt, at man har så utrolig travlt med at være klog på andres vegne, og så sjasker man selv rundt i det,” siger han.

Vil droppe forbindelser til Danica
Oxfam Ibis er enig i, at det er problematisk at have forbindelser til Danske Bank-koncernen, når man samtidig kører en massiv kampagne mod den skandaleramte bank. Derfor vil man nu tage konsekvensen og komme ud af aftalerne med Danica Pension. 

"Vores lejeaftale er uopsigelig frem til 2019 eller 2020. Herefter vil se os om efter et andet godt billigt lejemål. Samtidig skal vi netop nu til at genforhandle husaftale om vores pensionsordning, og der vil vi så skifte pensionsselskab," siger Christian Damholt.

Han siger samtidig, at han først for nylig blev opmærksom på forbindelsen til Danica.

"Jeg opdager det først, da vi for få dage siden blev bedt om at fjerne et banner på vores bygning, der var kritisk over for Danske Bank."

Dansk Folkeparti kalder det hyklerisk, at I kritiserer kommunerne for at være kunder i Danske Bank, når I selv har forbindelser til koncernen. Hvad siger du til det?

“Vi er dem, der gerne vil gå forrest, og det vil vi selvfølgelig også gerne gøre i den her sag. Vi går op i, at pensionsselskaber er bæredygtige og ansvarlige, og det her er jo så en kærkommen mulighed for at skifte, siger Christian Damholt,” som samtidig fastslår:

"Jeg vil også lige understrege, at vi ikke beskylder Danica for at være involveret i hvidvask. Bare så vi ikke sværter nogen til uden grund."

Men de er en del af Danske Bank-koncernen, som I er meget kritiske over for.

“Og det er derfor, jeg siger, at nu kigger vi os om efter noget andet. Det er dog værd at sige, at det først er i forbindelse med den store hvidvaskskandale, at den her problematik er kommet op.”

Men er jeres ageren hyklerisk, som Claus Kvist Hansen siger?

"Der skal man huske at have tidsperspektivet med. Så snart vi blev bevidst om det her, har vi handlet på det."

Hvornår beslutter I, at I går efter at finde nye lokaler og nyt pensionsselskab?

“Vi skulle alligevel genforhandle husaftale om pensionsordning, og det har længe været på tegnebrættet, at vi skulle kigge på det her.”

Men hvornår besluttede I jer for det?

“Det kan vi faktisk ikke rigtig beslutte. For det er medarbejderne, som også skal være med til at bestemme det. Det er jo deres penge, så det er ikke en ledelsesbeslutning. Og hvad angår lejemålet, så er det sket nu.”

Hvornår er nu?

“Det er jo sket i forbindelse med den her kampagne, hvor vi er blevet klar over den her forbindelse.”

Altinget rettede onsdag eftermiddag henvendelse til Oxfam Ibis om relationen til Danica Pension. Torsdag formiddag meddelte man så på sociale medier, at man ville skifte pensionsselskab og se sig om efter et nyt lejemål til sekretariat.

Er det først efter Altingets henvendelse, at I har taget beslutningen om at finde nye lokaler?

“Altså, lad mig sige det sådan, at vi har hele tiden vidst, vi skulle finde en ny aftale om vores lejemål mellem 2019 og 2020.”

Jeg prøver igen. Tager I først beslutningen om at finde nye lokaler, efter Altinget har henvendt sig?

“Altså, jeg vil sige, at der blev det i hvert fald klart for mig, at når vi går ud med de her værdimæssige ting, så skal vi selvfølgelig følge op hele vejen rundt."

Så I tager først beslutningen, efter vi har kontaktet jer onsdag eftermiddag?

“Ja,” siger Christian Damholt.

DF: De burde være mere professionelle
Ifølge Dansk Folkeparti rammer sagen Oxfam Ibis som en boomerang, fordi man er gået alt for langt i sin kritik af Dansk Bank.

"Igen må jeg understregen, at jeg ikke sympatiserer med hvidvask. Men jeg kan simpelthen ikke se, hvad Oxfam Ibis' rolle er i det her spil. Det er som om, den politiske rettroenhed tager magten fra dem. Og det synes jeg egentlig, de burde holde sig for gode til,” siger Claus Kvist Hansen.

Han mener, det rammer udviklingsorganisationernes troværdighed, hvis de kører for hårdt på med en ensidig politisk dagsorden.

"Jeg kan godt undre mig over, at mange udviklingsorganisationer ikke bare vil redde den tredje verden. De skal åbenbart også redde alle mulige andre verdener. Og det forstyrrer billedet, må jeg tilstå. Jeg synes, de burde være mere professionelle og holde deres fokus lidt mere skarpt," siger Claus Kvist Hansen.

Dansk Folkepartis kritik preller dog af på Oxfam Ibis.

"Vi bekæmper ulighed og fattigdom, og det gør vi blandt andet ved at kritisere banker, som er involveret i hvidvask og skattely," siger Christian Damholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Damholt

Politisk seniorrådgiver, Dansk Magisterforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i global politisk økonomi (University of Sussex, 2014)

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00