Debat

Oxfam Ibis og Dansk Industri: Kvinders ubetalte omsorgsarbejde koster lavindkomstlande dyrt

Vi skal forsvare kvinders ret til at deltage på arbejdsmarkedet på samme vilkår som mænd – særligt i landdistrikterne i det globale syd. Det kræver et øget fokus på de kulturelle, politiske og sociale normer, der skaber barrierer for kvinder, skriver Lars Koch og Marie Gad.

Ifølge nye tal fra Oxfam Ibis kan 42 procent
 af verdens kvinder ikke deltage på arbejdsmarkedet, fordi de er 
ansvarlige for alle omsorgsopgaver i hjemmet, skriver Lars Koch og Marie Gad.<br>
Ifølge nye tal fra Oxfam Ibis kan 42 procent af verdens kvinder ikke deltage på arbejdsmarkedet, fordi de er ansvarlige for alle omsorgsopgaver i hjemmet, skriver Lars Koch og Marie Gad.
Foto: Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix
Lars Koch
Marie Gad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge nye tal fra Oxfam Ibis bruger kvinder i de fattigste dele af verden op til 14 timer om dagen på ulønnet omsorgsarbejde, og 42 procent af verdens kvinder kan ikke deltage på arbejdsmarkedet, fordi de er ansvarlige for alle omsorgsopgaver i hjemmet.

Det koster lavindkomstlande tusinde milliarder kroner i BNP at ekskludere kvinder fra arbejdsmarkedet. Når private virksomheder går glip af kvinders ressourcer, påvirker det både deres egen konkurrenceevne, men også muligheden for at skabe et inkluderende arbejdsmarked og samfund. Og samtidig hindrer det kvinderne i at udnytte deres potentiale og forpurrer deres mulighed for at blive økonomisk uafhængige. Det er en pris, der koster disse lande dyrt.

Kvinder skal ikke kun have adgang til arbejdsmarkedet, de skal have samme muligheder som deres mandlige kolleger

Lars Koch og Marie Gad
Hhv. generalsekretær, Oxfam Ibis og chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri

I sin åbningstale til dette års samling i FN’s Kvindekommission udtrykte FN’s generalsekretær António Guterres en bekymring for, at kvinder bliver ladt i stikken i den digitale udvikling, og han efterlyste flere jobs til unge kvinder i det globale syd. Men det vil ikke være nok. Kvinder skal ikke kun have adgang til arbejdsmarkedet, de skal have samme muligheder som deres mandlige kolleger.

Over 72 procent af alt ubetalt omsorgsarbejde i hjemmet – herunder pasning af børn og syge slægtninge – udføres af kvinder.

Derfor skal vi adressere kulturelle, politiske og sociale normer, såsom opfattelsen af kvinders evne til at bidrage på arbejdsmarkedet og deres rolle som omsorgspersoner.

På samme måde skal virksomhederne i udviklingslande også tilbyde et godt og sikkert arbejdsmiljø, så kvinderne kan føle sig trygge ved at gå på arbejde i utrygge og ofte mandsdominerede arbejdskulturer, så det på den måde føles nemmere for kvinder at komme ind på arbejdsmarkedet og ikke mindst at blive der.

Læs også

Samarbejde mellem erhvervsliv og civilsamfund

Hvis vi ønsker at opnå ligestilling mellem kønnene og at sikre økonomiske muligheder for alle kvinder i lavindkomstlande, skal det private erhvervsliv arbejde i stærke partnerskaber og sammen med civilsamfundet, også omkring svære spørgsmål om kønsnormer. Oxfam Ibis og Dansk Industri er enige i, at vi skal skrue op for disse indsatser med samarbejde omkring uddannelse, entreprenørskab og påvirkning af lovgivning.

Selvom Oxfam Ibis og Dansk Industri er to meget forskellige organisationer, er vi forenede i vores ønske om at skabe positive forandringer i lavindkomstlande og bæredygtige løsninger, der bidrager til en mere retfærdig og lige verden.

Der er brug for ligeværdige partnerskaber mellem det private erhvervsliv og civilsamfundsorganisationer, hvis det skal lykkes at forbedre kvinders muligheder for at deltage på arbejdsmarkedet og skabe deres egne økonomiske muligheder.

Hvis vi skal skabe reel forandring, kræver det, at vi kombinerer civilsamfundets handlekraft med virksomheders evne til innovation

Lars Koch og Marie Gad
Hhv. generalsekretær, Oxfam Ibis og chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri

Et sådant eksempel er vores samarbejde omkring uddannelse og lærepladser i Jordan under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP). Indsatsen forbedrede rammerne for erhvervsuddannelserne i Jordan blandt andet ved at introducere såkaldte bløde kompetencer, der øger beskæftigelsesegnetheden.

Fokus på landdistrikter

Til årets samling i FN’s Kvindekommission fremlagde både Oxfam Ibis og Dansk Industri anbefalinger til regeringer i det globale syd om at investere i kapacitetsudvikling og uddannelse af kvinder i landdistrikter, så de kan bygge en økonomisk fremtid.

Ved at styrke kvinders adgang til transformativ uddannelse og samtidig styrke deres adgang til jobs og entreprenørskab i den grønne omstilling, kan vi slå et kraftigt slag for ligestilling.    

Vi har alle et ansvar for at støtte de mest marginaliserede kvinder og deres økonomiske rettigheder. Men skal vi skabe reel forandring, kræver det, at vi kombinerer civilsamfundets stemme og handlekraft med virksomheders evne til innovation og udvikling af nye teknologiske værktøjer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Koch

Generalsekretær, Oxfam Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00