Debat

PFA: Verdensmålene nås ved åbenhed og aktivt ejerskab

DEBAT: Ved åbenhed og aktivt ejerskab kan vi nå verdensmålene. At gøre verden til et bedre sted og skabe afkast er ikke hinandens modsætninger, skriver Anders Damgaard, koncernfinansdirektør i PFA Pension.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Damgaard,
Koncernfinansdirektør, PFA Pension

FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling sender klare signaler om, at der er brug for at samarbejde og tænke i nye løsninger. Det internationale samfund er her blevet enige om nogle politiske ambitioner og mål, der skal gøre verden til et bedre sted for nutidige og fremtidige generationer.

De 17 mål er således ikke kun en referenceramme for den grønne omstilling, men en omstilling, der på mange måder vil ændre vores samfund. Målene er med til at skabe trends, der omsætter sig i investeringsbehov og nye muligheder for langsigtet værdiskabelse i en meget bred forstand. Perspektiverne er store.

Derfor har vi alle et ansvar for at bakke op om verdensmålene. Det gælder politikere, virksomheder, den enkelte borger og investorer som os selv i PFA.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det ønsker vi at leve op til, og jeg mener ikke, det er hinandens modsætning at gøre verden til et bedre sted, samtidig med vi skaber gode afkast til vores kunder. Tværtimod.

Sådan er der ellers mange, der ønsker at stille det op, men den præmis køber jeg ikke. Det er slet ikke så sort og hvidt, og derfor er det også vigtigt, at diskussionen, om hvordan vi når verdensmålene, sker på et nuanceret grundlag, og der kommer en større forståelse af, hvad vi som investorer bruger af midler for at støtte op om målene – og mindst lige så vigtigt, hvordan undgår vi at modarbejde dem.

En af de udfordringer, vi oplever, er, at der mangler gennemsigtighed på området for aktivt ejerskab. 

Anders Damgaard
Koncernfinansdirektør, PFA Pension

Et centralt problem er, at vi i branchen for længe har været for lukkede om, hvad det rent faktisk er, vi gør. Og så er det, misforståelserne opstår. 

Gennemsigtigheden er afgørende
Aktivt ejerskab er et af de redskaber, vi bruger i PFA for at kunne skabe rammer og forventninger til de selskaber, som vi investerer i. På den måde kan vi gøre vores indflydelse gældende og påtager os derved et ansvar for, at udviklingen går den rigtige vej.

En af de udfordringer, vi oplever, er, at der mangler gennemsigtighed på området for aktivt ejerskab. Derfor har vi i PFA de seneste år arbejdet med at styrke vores processer.

Det har vi blandt andet gjort ved på vores hjemmeside at være åbne om, hvilke selskaber vi er i dialog med, hvad vi snakker med dem om, og hvor i processen vi er. Her kan kunder, NGO’er og andre interesserede følge med.

Vi har i processen haft en del overvejelser omkring niveauet af åbenhed, og vi har valgt at tage afsæt i at kommunikere ud fra de forventninger og ønsker, vi har til et selskab. På den måde kan vi samtidig opretholde den fortrolighed, der også er brug for, når vi skal have en konstruktiv dialog bag lukkede døre.

Bæredygtig udvikling ved hjælp af aktivt ejerskab
Vi er ikke i tvivl om, at den aktive ejerskabsdialog kan bidrage til en positiv og bæredygtig fremdrift hos et selskab, og at dele af den proces godt kan deles offentligt uden at afsløre kritiske detaljer fra dialogen. Her mener jeg fortsat, at mange investorer fortsat holder kortene for tæt på kroppen ved helt at afvise at fortælle om, hvem de er i dialog med.

Komitéen for God Selskabsledelse lancerede sidste år et sæt anbefalinger for aktivt ejerskab blandt danske investorer og danske børsnoterede selskaber. Anbefalingerne har blandt andet fokus på åbenhed hos investorerne, og vi skal fra og med i år rapportere om vores arbejde med aktivt ejerskab.

Åbenheden kan være med til at styrke samarbejdet om dialog og sikre, at vi som investorer er bevidste om vores aktive ejerskab og vores rolle som investorer. 

For PFA er arbejdet med aktivt ejerskab en dynamisk proces. Vi er ikke der, hvor vi gerne vil være endnu, men vi har taget et vigtigt skridt ved at være åbne om vores dialoger. Vi tror på, at åbenheden kan generere større samarbejde blandt ansvarlige investorer og virksomheder, hvilket er en nødvendighed for, at vi kan nå de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Damgaard

Koncernfinansdirektør, PFA, fhv. vicedirektør, Danske Bank
cand.scient.oecon. (Aarhus Uni. 1995), ph.d. (Odense Uni. 1998)

0:000:00