Debat

Politikere og unge i fælles front: Piger og kvinder har ret til at bestemme over egen krop

DEBAT: Danske politikere på tværs af partier står skulder ved skulder om pigers og kvinders ret til at bestemme over egen krop og eget liv – og taler sammen mod Donald Trumps Global Rag Rule ved konference i Sydafrika.

Trumps <i>Global Gag Rule</i> udgør et alvorlig tilbageslag for kampen for pigers og kvinders rettigheder, mener Danmarks SheDecides-delegation med Ulla Tørnæs i spidsen.
Trumps Global Gag Rule udgør et alvorlig tilbageslag for kampen for pigers og kvinders rettigheder, mener Danmarks SheDecides-delegation med Ulla Tørnæs i spidsen.Foto: /Ritzau/Mads Nissen
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V), Mette Gjerskov (S), Anders Stjernholm (ALT), Maja Panduro (S), Sara Rønning-Bæk, Ida Paetau og Sarah Chehri
Hhv. minister for udviklingssamarbejde, udviklingsordførere, MF'er og ungedelegation

Torsdag markerer vi jubilæet for SheDecides-bevægelsen, som den danske regering var med til at stifte sidste år.

Det kom som en naturlig reaktion, da USA’s præsident Trump genindførte Global Gag Rule og fjernede finansiering for milliarder til udviklingsorganisationer over hele verden, der arbejder med eller blot rådgiver om abort.

På tværs af partiskel og generationer står vi skulder ved skulder for pigers og kvinders ret til at bestemme over egen krop og eget liv. Som de danske deltagere ved konferencen vil vi i fællesskab markere Danmarks stærke engagement i den globale værdikamp for pigers og kvinders rettigheder.

Mange er med rette begyndt at omtale disse forhold – ikke som child marriage, men som child rape. Der er god grund til at kalde det for, hvad det er: voldtægt. At disse piger så heller ikke kan få abort er umenneskeligt.   

Ulla Tørnæs (V), Mette Gjerskov (S), Anders Stjernholm (ALT) m.fl

I vores del af verden er det selvindlysende, at alle har ret til information, oplysning om og adgang til prævention, lovlig og sikker abort og andre relevante ydelser, herunder på hiv/aids-området.

At piger og kvinder har en fundamental og uantastelig ret til selv at kunne bestemme over egen krop, liv og fremtid - uden spørgsmålstegn.

Vores vision er, at alle piger og kvinder får ret til at bestemme over egen krop. 

Ulla Tørnæs (V), Mette Gjerskov (S), Anders Stjernholm (ALT) m.fl

Voldtægt knægter kvinder
Men sådan forholder det sig desværre langt fra alle steder i verden. Tallene taler deres eget tydelige sprog.

På verdensplan har anslået 214 millioner kvinder ikke adgang til den prævention, de ønsker sig, og hvert år udføres der tæt ved 25 millioner usikre aborter. Og mere end 800 kvinder dør hver dag som følge af graviditet og fødsel. 99 procent af dødsfaldene finder sted i udviklingslande.

Tusindvis af unge smittes med hiv dagligt, og unge kvinder er særligt udsatte, fordi de ikke kan forhandle sig til sikker sex. I mange lande sker en stor del af unge pigers seksuelle debut ved en voldtægt.

Hvert år bliver 15 millioner gift, før de er fyldt 18 år. Det er 28 piger hvert minut eller en pige hvert andet sekund. Mange er med rette begyndt at omtale disse forhold – ikke som child marriage, men som child rape. Der er god grund til at kalde det for, hvad det er: voldtægt. At disse piger så heller ikke kan få abort er umenneskeligt.   

Trumps Global Gag modsvares af SheDecides
Torsdagens konference, som finder sted i Pretoria og har den sydafrikanske regering som medvært, skal konsolidere og udbygge SheDecides-bevægelsen. Danmark var med til at stifte SheDecides for præcis et år siden.

Global Gag udgør et alvorlig tilbageslag for kampen for pigers og kvinders rettigheder og ret til at bestemme over egen krop. Beslutningen betyder, at den amerikanske regering ikke længere finansielt støtter blandt andet FN-organisationer, der oplyser om prævention, abort og familieplanlægning. 

SheDecides kæmper for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder - og for at rejse midler til at udfylde det økonomiske hul, som Global Gag Rule efterlader i FN-organisationerne. 

SheDecides er voksende, og der kommer flere og flere forkæmpere til fra hele verden og fra forskellige arenaer – regeringer, civilsamfundet, uddannelsesverdenen og ikke mindst unge. I bevægelsens første år har 40.000 personer og 150 organisationer tilmeldt sig bevægelsen og skrevet under på dens manifest og principper.

Kampen for kvinders rettigheder er ikke bare rigtig, den er også økonomisk rationel. Det globale BNP kan øges med op til 25 procent, hvis kvinder får samme plads på arbejdsmarkedet som mænd. Erfaringen viser, at når en pige eller ung kvinde undgår uønsket graviditet øges sandsynligheden for, at hun færdiggør skolen og kommer ind arbejdsmarkedet. Og vi ved at piger, som bliver oplyst om prævention og familieplanlægning vil gifte sig og stifte familie senere end ellers.

Seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er også afgørende for at løfte de udfordringer og muligheder, det giver, at verdenshistoriens største ungegeneration på nuværende tidspunkt er ved at vokse op. På dansk foranledning har konferencen derfor også et særlig fokus på unge, og fra dansk side deltager derfor også tre ungedelegater.

Danmark kæmper for kvinder på alle fronter
Ud over SheDecides kæmper Danmark også for pigers og kvinders rettigheder på en lang række andre fronter. 

For det første er vi er altid stærke fortalere for kvinder og pigers ret til at bestemme over deres egen krop og eget liv. Vi taler for det i internationale fora som FN, udviklingsbankerne og EU.

For det andet sætter vi ind med flere ressourcer. På finansloven for 2018 har Danmark fordoblet støtten til at fremme seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder gennem multilaterale kanaler, i forhold til hvad der var afsat året før. Hele 700 millioner danske kroner. Derudover fokuserer vi også målrettet på SRSR i forskellige bilaterale programmer, for eksempel i Uganda og Kenya.

For det tredje arbejder vi på en ændring af politikker og regler i vores programsamarbejdslande. I mange af vores udviklingspolitiske prioritetslande, støtter vi programmer, der er målrettet juridiske reformer. Vi støtter også adskillige civilsamfundsorganisationer, der arbejder med kvinders rettigheder og juridisk assistance.

Vores vision er, at alle piger og kvinder får ret til at bestemme over egen krop. Med konferencen torsdag sætter vi fra dansk side forstærket fokus på behovet for styrket global indsats. Og vi gør det skulder ved skulder og på tværs af partiskel og generationer. For mere end nogensinde er der behov for, at vi hæver stemmen og styrker indsatsen i den globale værdikamp for pigers og kvinders rettigheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stjernholm

Formand, Ateistisk Selskab, fhv. stedfortrædende MF (ALT), stand-up-komiker
journalist (SDU)

Maja Panduro Kyk

Kommunikationschef, Det Centrale Handicapråd og Frivilligrådet (Orlov)
cand.mag. i Culture, Communication and Globalization, AAU (2021)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00