Helveg: Bådflygtninge-ulykke fordrer ny flygtningepolitik

DEBAT: I weekenden kæntrede en båd med op mod tusinde flygtninge i Middelhavet. Tragedien viser, at der er behov for en ny kurs for at hjælpe de mange flygtninge, der tager turen over Middelhavet, skriver Morten Helveg Petersen (R).

Af Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Weekendens bådflygtninge-ulykke var en rendyrket katastrofe og en sort plet i Europas historie. Tragedier som denne må ikke blive glemt.

Den skal sidde som en isning i tænderne, hver gang vi diskuterer flygtningepolitikken. En tragedie som denne fordrer, at vi anlægger en ny kurs for at hjælpe de mange flygtninge, der drukner i Middelhavet.

Brug for mere EU
Det er på tide, vi indser, at der skal mere EU til for at skabe en anstændig flygtningepolitik i Europa. I udvalget for borgernes rettigheder, LIBE, arbejder jeg for yderligere midler til EU’s flygtningepolitik og for en gennemgående ændring af den fejlslagne politik, der lige nu bliver ført på området.

Jeg mener, det er en regulær katastrofe, når op mod tusinde flygtninge er blevet efterladt til deres skæbne uden at få hjælp. Det er en menneskelig katastrofe, men også en politisk.

Lad os hæve u-landsbistanden og give langt flere midler til EU’s asylstøttekontor, som hjælper de hårdest ramte medlemslande med behandling af asylansøgere.

Vi må også gennemse Frontex-lovgivningen for at sikre, at bidragene fra alle medlemsstater til Frontex' arbejde har den nødvendige størrelse.

Fælles kystbevogtning
Desuden er det min helt klare overbevisning, at vi skal have mere fælles kystbevogtning og flere fælles redningsmissioner. Det må aldrig være et ansvar kun for enkelte medlemslande.

Vi kan aldrig sørge for, at ingen flygtninge bliver bragt i fare i deres jagt på et bedre liv i Europa, men vi skal gøre mere for at forhindre sådanne forfærdelige ulykker.

Vi må have mere EU i kampen for at hjælpe flygtninge, ikke mindre. Og EU’s medlemslande må og skal gøre sit ypperste for, at den her slags tragedier snart hører op. I stedet for at vende det blinde øje til og insisterende sende flygtninge tilbage i deres både, når de rammer Europa, som Dansk Folkeparti har foreslået.

Forrige artikel Genlæs debatten om RAM-modellen Genlæs debatten om RAM-modellen Næste artikel IDA: Ministeren glemmer udviklingen IDA: Ministeren glemmer udviklingen