Rapport: Børn og mødre er udsatte i byen

KORT NYT: Fattige børn og mødre er særligt udsatte i verdens byer. En ny rapport viser, at de fattigste børn i byen har dobbelt så stor risiko for at dø som de rigeste. Rapporten viser dog også, at Danmark er det fjerdebedste land at være mor og barn i.

Camilla Schouw
Fakta

Fakta
  • Mere end halvdelen af jordens befolkning – 54 procent – bor i byer. I 2030 vil seks ud af ti bo i byer, mens tallet i 2050 vil være steget til to ud af tre.
  • I udviklingslande bor en tredjedel af byboerne i slumområder – det svarer til over 860 millioner mennesker.
  • I disse ti lande er der størst ulighed mellem de fattigste og rigeste børn i byen, når det kommer til overlevelse: Bangladesh, Cambodia, Ghana, Kenya, Indien, Madagaskar, Nigeria, Peru, Rwanda og Vietnam. I disse lande har de fattigste børn tre til fem gange så stor risiko for at dø før deres fem-års fødselsdag, end de rigeste børn har.
  • I disse byer er det lykkedes at mindske uligheden mellem de fattigste og rigeste børn ved blandt at tilbyde hjælp til mødre før, under og efter fødslen: Addis Ababa (Etiopien), Cairo (Egypten), Guatemala City (Guatemala), Kampala (Uganda), Manila (Filippinerne) og Phnom Penh (Cambodia).


Kilde: Red Barnet

Børn og mødre verden over er særligt udsatte i byerne. En ny rapport fra Red Barnet sætter fokus på urbanisering, og især i byerne er børn og mødres sundhed og overlevelse udfordret.

Det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

De fattigste børn i Afrika, Asien og Amerika er dobbelt så udsatte for at dø i forhold til de rigeste børn. Desuden er overlevelsesmulighederne større for børn, der bor på landet.

Dokumentation

Top 10: Her er det bedst at være mor og barn

1. Norge
2. Finland
3. Island
4. Danmark
5. Sverige
6. Holland
7. Spanien
8. Tyskland
9. Australien
10. Belgien

Bund 10: Her er det værst at være mor og barn

169. Haiti* og Sierra Leone*
171. Guinea-Bissau
172. Chad
173. Elfenbenskysten
174. Gambia
175. Niger
176. Mali
177. Den Centralafrikanske Republik
178. Den Demokratiske Republik Congo
179. Somalia

*Landene klarer sig ens

Indekset bygger på 179 landes data for mødredødelighed, børnedødelighed, uddannelse, økonomi og kvinders deltagelse i politik.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00