Debat

Red Barnet: Verdensmål varsler pigernes tidsalder

DEBAT: Eksemplets kraft er essentielt i verdensmåls-tanken. Derfor må Danmark gå foran, når det gælder pigers rettigheder, skriver Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær, Red Barnet.

Vi må ikke undervurdere eksemplets kraft, skriver Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.<br>
Vi må ikke undervurdere eksemplets kraft, skriver Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonas Keiding Lindholm
Generalsekretær for Red Barnet

”Lige vilkår og lige muligheder for drenge og piger over hele verden – verdensmål nummer 5 – vil være en Danmarks vigtigste mærkesager,” slog Ulla Tørnæs fast i sit første indlæg som Danmarks nye udviklingsminister her på Altinget.

Enig!

Som verdens største uafhængige børnerettigheds-organisation er vi i Red Barnet dybt optagede af at skabe lige vilkår for børn overalt på kloden. Det er hjerteblod for os.

Danmark bør være det land, man ser til, når vi skal gøre piger til morgendagens samfundsledere.

Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet

Men vi lever desværre stadig i en verden, hvor piger ikke gives retfærdige betingelser for at skabe sig et værdigt liv.

Slut med børneægteskaber i 2030
Med verdensmålene har vi fået en historisk vision, som giver håb for fremtidens generationer af piger. Vi står med en række kontante målsætninger og løfter, som alle verdensledere har underskrevet.

Nu kan pigernes stemme ikke længere overhøres.

Verdenssamfundet har endegyldigt forpligtet sig til at ændre de normer og traditioner, der forhindrer piger og kvinder i at leve det liv, de ønsker.

Det står nu hugget i sten, at piger selv skal bestemme, hvornår og med hvem de skal giftes. Mål 5.2 siger, at børneægteskaber skal være afskaffet i 2030, og i november vedtog FN-landene en ambitiøs resolution, som skal understøtte dette mål.

Tamrea fra Etiopien er 17 år og mor til en 5-årig pige. Tamreas mand forlod hende, da hun blev gravid. Nu føler hun sig som et barn, der opdrager et barn.

Tamrea er bare én af de millioner af piger, der har mistet sin barndom. Hvert syvende sekund bliver en pige under 15 år gift. Pigerne får færre muligheder i livet – bare fordi de er piger. Og der er kæmpe forskel på at være pige fra ét land til et andet. 

Niger lavest på listen
Det viser Red Barnets rapport, ’Every Last Girl: Free to live, free to learn, free from harm’. Rapporten indeholder et indeks, der rangerer 144 lande efter, hvordan vilkårene i landet er for piger. I bunden ligger det vestafrikanske land Niger.

Her bliver tre ud af fire piger gift, inden de fylder 18 år. Mange af dem er kun 10-12 år, når de indgår i et ægteskab. Niger er også det land, der har allerflest teenagegraviditeter, og globalt set er netop teenagegraviditeter den andenstørste dødsårsag blandt piger.

Niger er desuden det land, hvor færrest piger kommer i skole. Derfor er et af Danmarks vigtigste indsatsområder i landet at sikre adgang til familieplanlægning – og ikke mindst at forebygge den fattigdom, der får familier til at sælge piger til fremmede mænd i stedet for at sende dem i skole. Det er at stjæle deres fremtid.

Ulykkeligvis er der ikke én løsning, der hurtigt og effektivt kan sætte en stopper for børneægteskaber og sikre ligestilling. Hvis skal vi nå i mål, kræver det indsatser på flere niveauer.

Hjemmebanen skal med
Udviklingssamarbejdet kan ikke ses som et isoleret felt. Det er ’kun’ en del af vores bidrag til at løse de globale problemer, som verdensmålene adresserer, og hvor Danmark kan spille en ledende rolle.

Verdensmålene giver nye muligheder for partnerskaber på tværs af erhvervsliv, ngo’er og statslige myndigheder, og netop her er det så utrolig vigtigt, at vi også får ’hjemmebanen’ med.

Vi kan ikke forvente, at andre lande leverer, hvis vi som et af de rigeste og mest lige samfund i verden ikke er parate til at løfte vores del.

Derfor skal vi også have den danske nationale implementeringsplan på skinner. Der er stadig ting, vi kan gøre bedre, og i verdensmåls-paradigmet må vi ikke undervurdere eksemplets kraft.

Danmark bør være det land, man ser til, når vi skal gøre piger til morgendagens samfundsledere.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 15. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Keiding Lindholm

Direktør, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)

0:000:00