Regeringen vil spare på asylområdet
Kasper Frandsen
NyhedsredaktørBesparelserne er et resultat af, at regeringen i finanslovudspillet lægger op til at sænke taksterne for blandt andet social- og sundhedsområdet for asylansøgere. Og yderligere millionbesparelser kan komme på tale i 2015.
Regeringen forventer at kunne spare ca. 40 mio. kr. i 2014 ved at nedsætte de takster, som asylcentrene får til hver asylansøger fra staten. F.eks. nedsættes taksterne med 16 procent til opholdscentre og 9 procent til børnecentre.
Røde Kors huser ca. 3.500 af i alt godt 6.000 asylansøgere i Danmarks og skal stå for en stor del af besparelserne. Derfor er Røde Kors allerede i gang med at planlægge store omlægninger af sit arbejde og masseafskedigelser som følge af de nedsatte takster, der står til at træde i kraft den 1. januar 2014.
Asylchef i Røde Kors, Anne la Cour Vågen, slår fast, at de kommende besparelserne skaber store udfordringer og behov for at lægge nogle af ydelserne til asylansøgerne grundlæggende om hos Røde Kors.
Ændringer på asylområdet:
- En stigning i antallet af asylansøgere betyder, at der skal bruges 182,8 mio. kr. ekstra i 2014
-Desuden forventer man at "effektivisere" området med 40 mio. kr. allerede i 2014 som følge af lavere takster
- I årene mellem 2015 og 2017 forventes det, at der kommer effektiviseringer på 86 mio. kr. hvert år
"Det ville være mærkeligt, hvis vi kunne holde den samme kvalitet for færre penge. Derfor er der ingen tvivl om, at vores tilbud bliver noget andet. Vi har sat barren højt i Røde Kors på blandt andet sundhedsområdet - måske højere end vi skulle. Men vi vil forsøge ihærdigt også i fremtiden at levere en tilfredsstillende kvalitet, som vi kan leve med," siger hun til Altinget.dk.
Røde Kors er i gang med at regne på, hvor mange penge de præcist skal undvære i 2014, og hvordan man kan omlægge arbejdsgangene. Derfor slår hun fast, at det er for tidligt at vurdere, i hvilket omfang og hvordan besparelserne vil ramme kvaliteten af Røde Kors' tilbud til asylansøgere.
Det ville være mærkeligt, hvis vi kunne holde den samme kvalitet for færre penge. Derfor er der ingen tvivl om, at vores tilbud bliver noget andet.
Asylchef i Røde Kors
Anne la Cour Vågen
"Vi er nødt til at erkende, at vi ikke er det eneste område i det offentlige, der skal spare. Men vi synes, at man skal sørge for, at asylansøgerne har nogle ordentlige forhold, mens de venter," siger Anne la Cour Vågen.
Udgifterne til asylområdet er vokset i raketfart. I 2008 kostede indkvarteringen af asylansøgere den danske stat 370 millioner kroner, mens den i år forventes at ligge på 1,2 mia. kr. Den danske udviklingsbistand bidrager med godt én mia. kr. til det beløb. Især udgifterne til sundhedsydelser er eksploderet.
Rapport: Potentiale for besparelser
Regeringen bygger sine takstreduceringer på en rapport fra konsulentbureauet McKinsey, der har analyseret mulighederne for at effektivisere asylområdet, som Altinget.dk fortsat afventer aktindsigt i.
Men analysen viser, at der er besparelser at hente på asylområdet, efter at McKinsey blandt andet har sammenlignet Røde Kors' og de kommunale operatørers omkostninger på asylområdet.
Regeringen lavede i 2012 en aftale med Enhedslisten og Liberal Alliance om asylområdet. Her blev det blandt andet muligt for asylansøgere at bo og arbejde uden for centrene, mens man samtidig ville halvere sagsbehandlingstiden for asyl.
Netop den aftale er ifølge justitsminister Morten Bødskov (S) årsag til, at man kan spare på asylområdet.
"De forventede besparelser på asylområdet skyldes, at vi gør driften af asylcentrene mere effektiv. Sagsbehandlingstiden er på vej ned, og asylansøgere opholder sig kortere tid på asylcentrene," skriver han i en kommentar til Altinget.dk og fortsætter:
"Det er for mig at se en positiv udvikling, både for asylansøgerne, som hurtigere får en afklaring af deres situation, og for økonomien."
EL: Stemmer ikke for forringelser
Det bliver med stor sandsynlighed Enhedslisten, som regeringen skal regne med for at få stemt sin finanslov for 2014 hjem. Men hvis det indebærer forringelser på asylområdet, bliver det uden Enhedslistens stemmer, slår retsordfører Pernille Skipper fast.
"Asylansøgere er en meget sårbar gruppe, der kan have dybe traumer. Det er afgørende, at de får gode forhold, så de kan få den bedst mulige start på opholdet i Danmark. Besparelserne er derfor meget bekymrende," siger hun og fortsætter:
"Vi er ikke imod besparelser, hvis det er, fordi man f.eks. via afbureaukratisering kan gøre det billigere. Men besparelserne må ikke gå ud over kvaliteten af ydelserne til asylansøgerne."
Enhedslisten har derfor gennem integrationsudvalget bedt justitsminister Morten Bødskov om at garantere, at de planlagte besparelser ikke får negative konserkvenser for asylansøgernes levevilkår.
Røde Kors forventer i slutningen af september at have et overblik over, hvor masseafskedigelserne bliver udmøntet.