Regeringen indleder jagten på asylcentre uden for Europa

ASYL: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil drøfte, om det er muligt at oprette et modtagecenter for asylansøgere uden for Europa med mulige værtslande og samarbejdslande. Støttepartier er splittede, mens forsker er skeptisk.  

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker at rykke asylbehandlingen uden for Europas grænser, så færre mennesker sætter livet på spil i Middelhavet for at søge asyl i Danmark.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker at rykke asylbehandlingen uden for Europas grænser, så færre mennesker sætter livet på spil i Middelhavet for at søge asyl i Danmark.Foto: /ritzau/Emilio Morenatti
Martin Mauricio

Hvis det skulle vise sig juridisk vanskeligt at gennemføre forslaget, må vi bare lave juraen om.

Morten Messerschmidt (DF)
EU-ordfører
Fakta
S-formand Mette Frederiksen præsenterede 5. februar 2018 en plan for Danmarks udlændingepolitk.
 
I det socialdemokratiske udspil lød det blandt andet, at:
  • "Danmark skal, helst sammen med øvrige EU-lande, oprette et modtagecenter uden for Europa. Hvis der fremover kommer spontane asylansøgere til Danmark, skal de sendes til modtagecenteret, hvor deres asylsag bliver behandlet."
  • "Flygtninge skal have beskyttelse, lige så længe der er behov for det. Et ophold som flygtning er kun midlertidigt."
  • "Asylansøgere, der får afslag, har ikke krav på ophold i Danmark og skal rejse hjem."

Kilde: Retfærdig og realistisk: Helhedsplan for dansk udlændingepolitik

Socialdemokraterne vil fundamentalt ændre spillereglerne for asylansøgere, der vil til Danmark.

Det skal være slut med spontane asylansøgere, der kommer hele vejen til Danmark og beder om asyl. I stedet håber man, at asylansøgere i fremtiden kan få deres sag behandlet uden for Europa i et såkaldt modtagecenter.

De forberedende øvelser vil regeringen nu sætte i gang. I første omgang vil man tage sagen op med ligesindede lande, der ønsker det samme, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod i en mail til Altinget.

Dokumentation

Det siger forståelsesaftalen om asylpolitikken

I forståelsesaftalen, der er indgået mellem S-regeringen og SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, skriver partierne følgende:

"En ny regering vil: ...

arbejde for et mere humant asylsystem. Det nuværende asylsystem er præget af en voldsom uretfærdighed og betyder, at mennesker på flugt udsættes for vold og overgreb og risikerer at miste livet, samtidig med at menneskesmuglere tjener milliarder på andres ulykke. Det vil være en væsentlig prioritet i en ny dansk regerings udenrigspolitik at søge international tilslutning til et fremtidigt og mere humant asylsystem inden for gældende international ret.

Genoptage Danmarks modtagelse af kvoteflygtninge. På baggrund af det nuværende lave niveau for antallet af opholdstilladelser med henblik på asyl og familiesammenføring, er det en ny regerings vurdering, at modtagelsen af kvoteflygtninge med særligt fokus på kvinder og børn kan genoptages i 2020. En ny regering vil dog allerede i 2019 modtage den mindre gruppe særligt behandlingskrævende kvoteflygtninge."


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00