Om  
Mads Østergaard

Røde Kors-profil skal opstarte og lede Den Ny Demokratifonds arbejde i Georgien

Tidligere delegat og landekoordinator Mads Østergaard skal lede det første regionale kontor for Den Ny Demokratifond, der er støttet af Udenrigsministeriets naboskabsprogram. Fra det georgiske knudepunkt skal han dermed styrke civilsamfundspartnerskaber i de østlige naboskabslande.

Ghita Nidam Møller

I efteråret 2020 rungede "NGO nødråb" til Udenrigsministeriet: Den demokratiske udvikling og civilsamfund i de østlige nabolande har kraftigt brug for forstærkninger.

Udenrigsministeriet besvarede opråbet med oprettelsen af Den Ny Demokratifond. Nu bliver der sat handling bag med to regionale kontorer i Vilnius i Litauen og Tbilisi i Georgien.

Med solid erfaring for Dansk Røde Kords i felten skal Mads Østergaard lede kontoret i Tbilisi. Det oplyser Den Ny Demokratifond til Altinget.

Udenrigsministeriet oprettede Den Ny Demokratifond som en reaktion på de store demokratiske udfordringer og krænkelser af menneskerettigheder i Belarus.

Med et budget på 50 millioner kroner for 2020-2022 skal fonden træde ind og støtte demokratiske kræfter, civilsamfund, mellemfolkelig udveksling og regional netværksdannelse mellem Danmark og Belarus, Ukraine, Moldova, Georgien, Armenien og Aserbajdsjan.

Fra slut oktober slår Mads Østergaard hul på missionen fra brændpunktet i Tbilisi. Han viderefører dermed sit tidligere arbejde hos Dansk Røde Kors. Senest har han været delegat i Etiopien og har forinden da en lang karriere bag sig som landekoordinator i Ukraine og Tbilisi, hvor han dækkede hele Sydkaukasus. 

Han har dermed felterfaring med kapacitetsopbygning, netværksdannelse og generelt at styrke synergier og sammenhængskraft mellem civilsamfundsaktører for samlet set at fremme demokratisk udvikling i Sydkaukasus.

Mads Østergaard skal nu omsætte de erfaringer til det georgiske knudepunkt med fokus på civilsamfundspartnerskaber og fondens seks tematiske indsatsområder: Unge, medier, kultur, arbejdsmarkedsorganisering, klima og køn. 

Den Ny Demokratifond støtter desuden op om opgaven med puljerne”Rapid response”, der kan søges af civilsamfundsorganisationer til pludseligt opståede behov og muligheder i de østlige naboskabslande, og ”New Cooperation” der kan søges til at udvikle eksisterende og nye partnerskaber mellem civilsamfundsorganisationer i Danmark og de østlige naboskabslande

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Østergaard

Leder (Tbilisi, Georgien), Den Ny Demokratifond
Kandidat i antropologi (Aarhus Uni. 2012) bachelor i socialantropologi, russiske, central- og øst europæiske studier (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00