Debat

Røde Kors: Vi forsøgte at gøre udlandsgæld til katastrofehjælp i Malawi

Der er ikke afsat nok penge i verden til at respondere på det stigende behov for humanitær bistand, og vi må derfor tænke nyt for at sikre den nødvendige finansiering. Det forsøgte Røde Kors for nylig i Malawi, skriver Anders Ladekarl.

Et oversvømmet område i det sydlige Malawi i kølvandet på orkanen Freddy.<br>
Et oversvømmet område i det sydlige Malawi i kølvandet på orkanen Freddy.
Foto: Esa Alexander/Reuters/Ritzau Scanpix
Anders Ladekarl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stolthed, skam og håb. Det gav anledning til blandede følelser, da jeg for nylig besøgte Malawi. 

Stolthed over den uvurderlige indsats, utrættelige kollegaer og frivillige leverer hver dag. Skam over at vores hjælp slet ikke slår til, fordi vi ganske enkelt ikke har penge nok til at dække de enorme behov. Og håb, fordi Røde Kors ikke lader stå til, men konstant forsøger at finde nye muligheder for at finansiere vores humanitære indsatser.

Malawi er et af verdens fattigste og mest forgældede lande og samtidig hårdt ramt af klimakrisen. De seneste katastrofer tæller cyklonen Freddy og det mest dødbringende koleraudbrud i landets historie. Jeg mødte mange mennesker, der har mistet alt: deres hjem, deres livsgrundlag og deres kære.

Nye finansieringsveje

Røde Kors er sat i verden for at redde menneskeliv. Vi forsøger at forudse og forebygge katastrofer, vi responderer i det øjeblik, de rammer, og efterfølgende er vi fortsat til stede for at hjælpe de overlevende på fode igen. Men vores indsatser koster penge.

Debt-swap kan potentielt frigive mange "nye" midler til nødhjælp, samtidig med at debitorlande holdes ansvarlig for deres gældsætning

Anders Ladekarl
Generalsekretær, Røde Kors

Trods ny rekord for international humanitær bistand har der aldrig været et større underskud i forhold til at møde verdens stadig stigende humanitære behov. Særligt i lande som Malawi, der ikke har høj prioritet hos donorerne.

Så der må tænkes nyt. Og det har vi gjort. Malawi har en stor udenlandsgæld og svært ved at betale. En af årsagerne er meget begrænsede valutareserver. Gælden skal nemlig betales i dollars eller euro. Kreditorerne ved, at en del af lånene aldrig bliver tilbagebetalt. Men alligevel er de ikke meget for at eftergive gælden. 

Sammen med Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) har vi derfor forhandlet med udvalgte europæiske statskreditorer om at afskrive dele af deres tilgodehavender, mod at Malawis regering udbetaler en tilsvarende værdi i lokal valuta til humanitær bistand gennem Røde Kors.

Helt konkret tilbød vi muligheden for at finansiere hjælp til de millioner af mennesker, der stadig har brug for støtte efter cyklonen Freddy og det fatale koleraudbrud.

Læs også

Mindre bureaukrati, men ikke helt i mål

Vi har udviklet en ny og forenklet procedure til formålet, der gør det mere attraktivt for alle sider at indgå sådanne aftaler.

Ved hjælp af en enkelt bankoverførsel fra Malawis regering til det nationale Røde Kors-selskab, kan der hurtigt frigives lokal valuta og dermed sikres livreddende hjælp til de berørte mennesker. Vi har fjernet det omfangsrige bureaukrati, den slags aftaler ellers er omfattet af.

Kreditorerne får et socialt og humanitært afkast for pengene, og debitorlande som Malawi kan både investere i civilsamfundet og bibeholde sin kreditvurdering.

Der er kæmpe perspektiver i denne type debt-swap, som potentielt kan frigive mange "nye" midler til nødhjælp, samtidig med at debitorlande som Malawi fortsat holdes ansvarlig for deres gældsætning.

Desværre lykkedes det ikke at få kreditorerne med på ideen i denne omgang.

Men vi giver ikke op.

Fremadrettet kommer vi til at kæmpe utrætteligt videre ved endnu flere forhandlingsborde i håbet om, at stoltheden på sigt vil overvinde skammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00