Debat

Støttepartier: Danmarks bidrag til global sundhed er ikke ambitiøst nok

Hvis regeringen vil cementere Danmarks rolle som et foregangsland for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, skal bidraget til Den Globale Fond øges, skriver udviklingspolitiske ordførere Rasmus Nordqvist (SF) Christian Juhl (EL) og Anne Sophie Callesen (R).

For første gang i et&nbsp;årti er den positive udvikling i bekæmpelsen af aids, tuberkulose og malaria vendt til tilbagegang.&nbsp;<span>Danmark bør tage ansvar og finansiere et dansk bidrag til kampen mod sygdommene og for bedre sundhed globalt, skriver Rasmus Nordqvist (SF), Anne Sophie Callesen (R) og Christian Juhl (EL).<br></span>
For første gang i et årti er den positive udvikling i bekæmpelsen af aids, tuberkulose og malaria vendt til tilbagegang. Danmark bør tage ansvar og finansiere et dansk bidrag til kampen mod sygdommene og for bedre sundhed globalt, skriver Rasmus Nordqvist (SF), Anne Sophie Callesen (R) og Christian Juhl (EL).
Foto: Baz Ratner/Reuters/Ritzau Scanpix
Anne Sophie Callesen
Rasmus Nordqvist
Christian Juhl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har længe været et foregangsland, når det gælder global sundhed, især seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Dette inkluderer støtte til Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria (Den Globale Fond) – et globalt partnerskab, der effektivt støtter sundhedsindsatser rettet mod de tre sygdomme og investerer i lokale sundhedssystemer, især i skrøbelige eller konfliktramte lande.

Der er nu mere end nogensinde før behov for, at dette arbejde opprioriteres.

Sygdomsudvikling i tilbagegang

For første gang i et årti er den positive udvikling i bekæmpelsen af aids, tuberkulose og malaria vendt til tilbagegang.

I 2020 alene døde næsten tre millioner mennesker af de tre sygdomme, og endnu flere havde ikke adgang til forebyggelse, diagnosticering og livreddende behandling. Tilbagegangen skyldes i høj grad coronapandemien, som har gjort sundhedssystemerne i lavindkomstlande endnu mere sårbare. Derudover har den økonomiske krise i kølvandet på pandemien og krigen i Ukraine ført til nedprioritering af investeringer i aids, tuberkulose og malaria.

Der er intet afsat til Den Globale Fond i 2023. Det er ikke ambitiøst nok

Rasmus Nordqvist (SF), Anne Sophie Callesen (R) og Christian Juhl (EL)
Udviklingsordførere

Mellem 2019 og 2020 har vi set stigninger i sygdoms- og dødstilfælde fra tuberkulose og malaria. I alt døde 1,5 millioner af tuberkulose og 627.000 af malaria i 2020. Samtidigt blev der i 2020 foretaget 22 procent færre hiv-test, og forebyggende hiv-indsatser faldt med 11 procent i forhold til i 2019.

Minimumsprisen for at nå verdensmål

Senere i september skal verdens lande give nye tilsagn om økonomisk støtte til Den Globale Fonds arbejde over de næste tre år. Fonden har meldt ud, at de grundet stigninger i behovet har brug for mindst 18 milliarder USD til at finansiere den globale indsats til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria de næste tre år.

Pengene vil også gå til at styrke lokale sundhedssystemer og hermed forebygge fremtidige pandemier. Beløbet er en 30 procents stigning i forhold til sidste genopfyldning i 2019.

Det er det absolutte minimum, hvis indsatsen mod de tre sygdomme skal tilbage på sporet efter coronapandemien – og hvis vi skal nå FNs Verdensmål om at afslutte epidemierne inden 2030.

Danmark skal tage ansvar

Danmark har støttet Den Globale Fond siden dens oprettelse og er dermed en vigtig partner for fonden.

Men i sine udviklingspolitiske prioriteter og plan for udgiftsramme for udviklingssamarbejdet fra 2023 til 2026 er der intet afsat til Den Globale Fond i 2023, og det forventede bidrag til fonden de næste tre år er på samme niveau som til sidste genopfyldningsperiode. Det er ikke ambitiøst nok og står hverken mål med forventninger eller behov.

Hvis regeringen vil cementere Danmarks rolle som et foregangsland, når det gælder seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, samt styrke sundhedssystemer i skrøbelige lande, så skal bidraget til Den Globale Fond øges i overensstemmelse med det behov, fonden har dokumenteret. Det vil også være fuldt ud i overensstemmelse med vores udviklingspolitiske strategi fra sidste år. 

Danmark bør tage ansvar og være med til at sikre en fuldt finansieret Global Fond gennem et ambitiøst og ansvarligt dansk bidrag til kampen mod de tre sygdomme og for bedre sundhed globalt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00