Tyrkiet freder flygtningeaftale med EU

DIPLOMATI: Trods trusler om det modsatte melder Tyrkiet sig nu klar til at overholde den flygtningeaftale, som landet indgik med EU i marts. Men vil EU udbygge aftalen, kræver Tyrkiet indrømmelser på betændt spørgsmål om visumfri adgang for tyrkere til EU.

Den tyrkiske minister for EU-forhold, Ömer Çelik, slår fast, at Tyrkiet vil fortsætte implementeringen af flygtningeaftalen med EU.
Den tyrkiske minister for EU-forhold, Ömer Çelik, slår fast, at Tyrkiet vil fortsætte implementeringen af flygtningeaftalen med EU.Foto: The European Union
Michael Hjøllund

Som det første må vi tale mindre om hinanden, og mere med hinanden.

Federica Mogherini
EU-Kommissionens repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik

BRUXELLES: Tyrkiet står ved den flygtningeaftale, som landet har indgået med EU.

Sådan lyder beskeden fra den tyrkiske EU-minister Ömer Çelik, der lørdag mødtes med EU’s udenrigsministre i Bratislava.

Tyrkiet vil  ”fortsætte med at implementere” flygtningeaftalen, sagde den tyrkiske EU-minister ifølge både tyrkiske og europæiske medier. Aftalen, der blev indgået i marts måned, skal bremse flygtningestrømmen mellem Tyrkiet og Grækenland.

Dokumentation

Her er flygtninge-aftalens vigtigste dele

1 for 1
Tyrkerne har sagt ja til at tage alle tilbage, der ankommer på ureglementeret vis med båd til de græske øer fra og med lørdag midnat. Til gengæld forpligter EU-landene sig til at hente én syrer fra Tyrkiet til Europa for hver syrer, der sendes tilbage fra Grækenland. De syrere, der bliver sendt tilbage til Tyrkiet, kommer bagerst i rækken til genbosætning.

Retsgarantier for asylbehandlingen
Tyrkiet forpligter sig til at få tilpasset sine asyllove, så de afspejler forpligtelserne i FN’s Flygtningekonvention, som landet kun delvist er tiltrådt. Det indebærer blandt andet at udvide muligheden for at søge fuld international beskyttelse til folk fra alle folkeslag og ikke bare til europæere, som det er tilfældet i dag.

Mere hjælp til Grækenland
EU-cheferne lover ”med kort varsel” at levere ”alle nødvendige midler” inklusive grænsevagter, asyleksperter og tolke til at bemande de centre, der skal stå for asylbehandlingen. Det anslås, at der er behov for 4.000 yderligere personale.

Tryk på udbetaling af penge
EU-landene lover at få de tre milliarder euro op af lommen, som de allerede én gang har lovet tyrkerne. Derudover får tyrkerne lovning på yderligere tre milliarder, når de første er brugt.

Visumliberalisering til tyrkerne
EU lover at sætte fart på processen med at åbne op for visumfri indrejse for tyrkerne med målet at åbne grænserne med udgangen af juni. Det understreges dog, at tyrkerne først skal leve op til i alt 72 kriterier, der hæfter sig til aftalen.

Fremskred i optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet
EU-landene forpligter sig til inden udgangen af juni at åbne et nyt såkaldt kapitel i EU’s forhandlinger om medlemskab med Tyrkiet. Det drejer sig om kapitel 33, der handler om bidrag fra medlemslandene til EU-kasserne for blandt andet moms og toldafgifter.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00