Udviklingsbistanden nærmer sig laveste niveau i 40 år

UDVIKLING: Det er flere årtier siden, det danske bidrag til verdens fattigste og mest skrøbelige stater har været så lavt. Støttepartier vil have flere penge på bordet. Det må komme an på forhandlinger, lyder det fra minister.

Ifølge de foreløbige tal fra Udenrigsministeriet gik 16,02 procent af den danske udviklingsbistand i 2018 til Afrika. 
Ifølge de foreløbige tal fra Udenrigsministeriet gik 16,02 procent af den danske udviklingsbistand i 2018 til Afrika. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det er markant, set i forhold til at vi tidligere har ligget oppe på 1 procent, samtidig med at vi dengang var halvt så rige per indbygger, som vi er i dag. Tilbage i 1990'erne havde vi meget højere ambitioner.

Lars Engberg-Pedersen
Seniorforsker i udvikling ved DIIS
Fakta
Sådan har vi gjort 
Altinget har lavet beregningen på baggrund af Udenrigsministeriets foreløbige tal for udviklingsbistand givet i 2018 og Finansministeriets foreløbige udregning af det danske BNI for 2018. Derfra har vi udregnet, hvor stor en procentdel udviklingsbistanden udgør af den samlede BNI.  

Igen i 2018 faldt niveauet for den danske ulandshjælp.

Vi skal næsten 40 år tilbage, til 1979, for at finde et år, hvor Danmark gav en lavere en del af vores samlede velstand til humanitære kriser og fattigdomsbekæmpelse.

Det viser Altingets beregninger.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00