Ulandsbesparelser kan koste FN-topjob for Thorning

JOB: Regeringen vil skære en tredjedel af sine bidrag til FN's organisationer. Og det svækker tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts chancer for at få jobbet som FN-flygtningehøjkommissær.

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt tilbage i september 2014 sammen med FN-generalsekretær Ban ki-Moon, der i sidste ende bestemmer, hvem der bliver ny FN-flygtningehøjkommissær.
Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt tilbage i september 2014 sammen med FN-generalsekretær Ban ki-Moon, der i sidste ende bestemmer, hvem der bliver ny FN-flygtningehøjkommissær.Foto: UN Photo
Kasper Frandsen

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at lande jobbet som generalsekretær i FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) reduceres, fordi regeringen vil skære en tredjedel i bidragene til FN.

Især statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og danske diplomater i FN fører ellers netop valgkamp for Helle Thorning-Schmidt i korridorerne.

Fakta
FN's Flygtningehøjkommissariat, fork. UNHCR (eng.: Office of the United Nations High Commissioner for Refugees), grundlagt 1950, er en FN-organisation, der har til formål at sikre flygtninge beskyttelse samt at finde varige løsninger på deres problemer.

Flygtningene hjælpes efter henvendelse fra et FN-land. Efterfølgende assisterer organisationen med hjælp ved flygtninges genhusning i deres oprindelige hjemland.

FN's Flygtningehøjkommissariat blev oprettet af FN's generalforsamling i 1950 og har hovedkontor i Geneve, Schweiz. Organisationen fik Nobels Fredspris i 1954 og 1981.

FN's flygtningehøjkommissær har siden 2005 været António Guterres.

Men Danmark risikerer at miste indflydelse i FN og i sidste ende opbakning til Helle Thorning-Schmidts kandidatur, når det falder sammen med besparelser på en halv mia. kr. i den danske støtte til FN's organisationer.

”Der bliver hele tiden set på, om der gives penge eller ej. Og når et land bakker ud af noget, som man hidtil har støttet, så får man mindre indflydelse,” siger seniorforsker Lars Engberg-Petersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Selvfølgelig er det ikke hjælpsomt, at regeringen vælger at lave den største besparelse i årtier lige præcis nu.

Martin Lidegaard (R)
Tidl. udenrigsminister og udenrigsordfører

I 2015 havde den tidligere SR-regering afsat ca. 1,7 mia. kr. til FN-organisationer, mens der til næste år er lagt op til at sende ca. 1,2 mia. kr.

”Når vores indsats globalt er nedadgående, så føler andre lande ikke nødvendigvis det samme pres for at skulle stemme for, at hun skal være chef for UNHCR. Tingene hænger jo sammen,” siger han.

Dårlig timing
Også tidligere udenrigsminister og udenrigsordfører for Radikale Martin Lidegaard mener, at besparelserne på de danske FN-bidrag er problematiske.

”Selvfølgelig er det ikke hjælpsomt, at regeringen vælger at lave den største besparelse i årtier lige præcis nu. Men heldigvis har Thorning et rigtigt godt navn internationalt, og det samme har Danmark.”

Regeringen vil dog ikke skære i støtten til UNHCR, som der også næste år lægges op til skal have 160 mio. kr.

Forhandlinger i gang
Helle Thorning-Schmidt har reelt to modkandidater til topposten i UNHCR.

Der er dog ikke åbenhed om processen, og derfor kan der være flere kandidater i spil, end det er offentligt kendt. I forvejen er det kendt, at den italienske diplomat Filippo Grandi og chefen for FN's Miljøprogram (UNEP), tyske Achim Steiner, også er kandidater.

Der er ikke direkte afstemning om posten blandt medlemslandene. Men der foregår masser af korridorforhandlinger landene imellem, hvor der til sidst er én kandidat tilbage, som FN-generalsekretær Ban ki-Moon indstiller til posten.

Den nye flygtningehøjkommissær forventes at være på plads i slutningen af oktober.

Dokumentation

Danske FN-bidrag (millioner kroner):

  2015 2016
FN's miljøprogram (UNEP) 0 10,0
De Forenende Nationers Udviklingsprogram (UNDP) 605,4 418,0
De Forenende Nationers Børneprogram (UNICEF)* 190,0 90,0
FN's Befolkningsfond (UNFPA)* 252,0 132,0
FN's Aids-bekæmpelsesprogram (UNAIDS) m.fl. 15,0 30,0
FN's Landbrugsudviklingsfond (IFAD) 100,0 0
Øvrige FN-udviklingsprogramer 136,7 149,6
FN's Organisation for Industriel Udvikling (UNIDO) 5,9 6,1
FN's Arbejdsorganisation 0 12,5
FN-forbundet i Danmark 1,8 2
FN's Kontor for Kriminalitet og Narkotika (UNODC) 5,0 0
FN's Flygtningehøjkommissær (UNHCR) 160,0 160,0
FN's Organisation for Palæstinaflygtninge (UNRWA) 90,0 70,0
FN's Humanitære Koordinationskontor (OCHA) 30,0 30,0
FN's Humanitære Fond (CERF) 100,0 100,0
FN's Organisation for Minerydning (UNMAS) 30,0 0
     
I alt 1721,8 1210,2
Fald i millioner kroner   -511,6
Fald i procent   -29,7

 

*I 2014 blev 100 millioner kroner udbetalt ét år tidligere for henholdsvis FN's Befolkningsfond og FN's Børneprogram i stedet for i 2015. Altinget har derfor i sin opgørelse budgetteret pengene i 2015.

Kilde: Regeringens udviklingspolitiske prioriteter 2016


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00