Debat

Ulla Tørnæs før NGO-høring: Nu ryster vi posen

DEBAT: Et milliardbeløb til danske ngo'ers udviklings- og nødhjælpsarbejde skal konkurrenceudsættes. Færre og mere målrettede partnerskabsaftaler er på vej, skriver udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der sender sine planer i høring.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) sender sine planer for fremtidens samarbejde mellem Danida og danske ngo'er i høring.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) sender sine planer for fremtidens samarbejde mellem Danida og danske ngo'er i høring.
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs
Minister for udviklingssamarbejde.

I dag præsenterer vi de konkrete planer for omlægningen af støtten på mere end en milliard kroner til danske NGO’er.

Det sker i forlængelse af Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi, der skal sikre større sammenhæng i Danmarks samlede indsats for at skabe bæredygtig vækst og udvikling i verden.

Omlægningen består af tre væsentlige ændringer. For det første ryster vi posen i forhold til, hvilke NGO'er Udenrigsministeriet indgår direkte samarbejdsaftaler med. Det betyder lidt færre, men stærkere strategiske partnerskaber.

Vi går fra de nuværende 24 rammeaftaler med 19 organisationer til forventet maksimalt 14 samarbejdsaftaler, hvor der både kan indgå udvikling og humanitære indsatser. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Sundt med konkurrence
De nye partnerskaber vil blive konkurrenceudsat gennem en åben ansøgningsrunde, der vil se på organisationernes erfaringer og evne til at skabe resultater inden for den nye strategis geografiske og tematiske prioriteter.

Konkurrenceudsættelse er grundlæggende et sundt princip, når vi bruger skatteborgernes penge. Det fremmer, at vi får mest muligt for pengene, og at vi sikrer gennemsigtighed om, hvordan pengene bruges.

Konkurrenceudsættelse er grundlæggende et sundt princip, når vi bruger skatteborgernes penge.

Ulla Tørnæs
Minister for udviklingssamarbejde

Det er vigtigt at understrege, at de nye partnerskaber hverken kan, skal – og helt sikker heller ikke vil – indgå som en slags underleverandør til regeringens udviklingsindsats.

Der vil blive tale om ligeværdige partnerskaber, hvor vi hver især kommer til bordet med et sæt kompetencer, erfaringer og internationale netværk for sammen at skabe varige resultater ude i verden. Vi respekterer også i fremtiden organisationernes egenart, kompetencer og deres særlige rolle i samfundet.

Nye minimumskrav
Der vil være mulighed for, at NGO’er, der ikke tidligere har haft en aftale med Udenrigsministeriet, kan ansøge om en partnerskabsaftale. Men for at komme i betragtning som ansøger skal nye såvel som gamle organisationer leve op til nogle minimumskrav.

De skal blandt andet være folkeligt forankrede med mindst 300 medlemmer i Danmark. De skal arbejde i mindst to af Danmarks prioritetslande. Og de skal have en vis kapacitet til at gennemføre større udviklings- eller humanitære programmer.

De rammeorganisationer, der ikke ønsker eller opfylder kravene til de nye partnerskaber, vil kunne søge midler i en styrket programpulje administreret af CISU. Hensigten er at sikre fortsatte støttemuligheder for alle gode kræfter.

Denne del af omlægningen sendes i dag i offentlig høring, og jeg ser frem til at modtage bemærkninger, særligt fra NGO-miljøet.

Nogle får nemmere adgang 
Som noget andet skal det være lettere som lokalforening at engagere sig i det internationale udviklingsarbejde. Derfor bliver det nu mere simpelt at søge om midler i de forskellige puljeordninger, som finansieres over bistanden. Og der bliver åbnet op for, at der kan søges om støtte til projekter i en bredere kreds af vækst- og udviklingslande.

Derudover sætter vi handling bag strategiens fokus på unge og trosbaserede organisationers rolle i samfundsudviklingen.

Vi ser på muligheden af fra 2018 at øge støtten med 25 procent til paraplyorganisationerne Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.

Herudover vil vi åbne op for, at Dansk Missionsråds Udviklingsafdelings puljemidler fremover også målrettes projekter, der mere direkte arbejder for religionsfrihed og beskyttelse af religiøse minoriteter.

Danmark er internationalt anerkendt for sin fleksible og åbne tilgang til civilsamfundet. Andre lande ser nysgerrigt på – og er i lettere vildrede over, hvordan vi som regering kan have så tæt og konstruktivt et samarbejde med de organisationer, som samtidig ofte er vores største kritikere.

Det er meget dansk. Og det vil vi ikke lave om på.

Ser frem til jeres input.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00